U trendu

Prijave poreza na dohodak do 16.5. , Ministarstvo dalo detalje

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali doneo je Objašnjenje u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2021. godinu, a poreske prijave podnose se najkasnije do 16. maja.

U dokumentu dostupnom na sajtu Ministarstva podseća se da taj porez plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u 2021. godini.

Obveznici poreza su rezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Srbije i u drugoj državi, i nerezidenti za dohodak ostvaren u Srbiji.

Neoporezivi iznos dohotka za 2021. godinu je 3.268.224 dinara što je trostruki iznos prosečne prošlogodišnje zarade po zaposlenom u Srbiji koja je iznosila 1.089.408 dinara.

Prihodi ostvareni u 2021. godini koji se oporezuju su zarada, kao i oporezivi prihodi: iz samostalne delatnosti, od autorskih i srodnih prava, i prava industrijske svojine, od nepokretnosti, od zakupa pokretnih stvari, sportista i sportskih stručnjaka, od pružanja ugostiteljskih usluga kao i pojedini prihodi ostvareni i oporezovani u drugoj državi.

U Objašnjenju su navedeni prihodi koji se umanjuju za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, pa i za porez plaćen u drugoj državi odnosno u slučaju obveznika mlađih od 40 godina.

Navedeno je da je dohodak za oporezivanje tako razlika između ukupnog godišnjeg dohotka umanjenog po više osnova i neoporezivog iznosa dohotka.

Poreska osnovica, odnosno oporezivi dohodak, je iznos koji je dodatno potencijalno umanjen za lične odbitke, gde su i odbici i za članove porodice, a oni ne mogu biti veći od 50 posto dohotka za oporezivanje.

Za oporezivi dohodak do 6.536.448 dinara poreska stopa je 10 procenata, a za deo dohotka preko tog iznosa stopa je 15 posto.

Poreske prijave se podnose najkasnije do 16. maja, a obavezu podnošenja imaju oni koji su ostvarili preko 3.268.224 dinara oporezivog dohotka.

U Objašnjenju su dati i primeri obračuna poreza na dohodak građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar