Primena novog aranžmana sa MMF-om moguća od sredine godine

BEOGRAD – Primena novog aranžmana koji će Srbija potpisati sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi mogla da počne već polovinom ove godine, a dve revizije, koje se obavljaju u toku godine, mogle bi da se rade svakog juna i decembra dok traje aranžman, saglasili su se danas ministar finansija Siniša Mali i šef misije MMF-a Jan Kes Martejn.

U onlajn razgovoru, u kome je učestvovao i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, dogovoreno je da će se sa predstavnicima MMF-a u narednih dva do tri meseca pregovarati o sadržaju novog aranžmana, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Ministar Mali je istakao da će se ovim programom nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, kao što su reforma plata u javnom sektoru, reforma javnih preduzeća, fiskalna pravila i reforma tržišta kapitala.
On je podsetio da je Srbija u poslednje dve i po godine, koliko je trajao prethodni aranžman, ispunila skoro sve planirane ciljeve – uspostavljena je tzv. švajcarska formula za usklađivanje penzija, formirana Komisija za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojena Uredba o upravljanju kapitalnim projektima.

Takođe su razdvojene osnovne i sporedne delatnosti u okviru Poreske uprave, a smanjen je broj organizacionih jedinica u njoj tako da je ova uprava sada efikasnija.

Uspostavljena je i jedinica u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicima, prodat je prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavljen poziv za prodaju drugog i poslednjeg paketa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.