U trendu

Prioritet Srbije stvaranje regionalne energetske mape

BUKUREŠT – Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da su regionalno povezivanje i izgradnja energetske infrastrukture nacionalni interesi svake države i da je prioritet Srbije stvaranje regionalne energetske mape.

Ona je u Bukureštu učestvovala na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti i konfliktu u Ukrajini, koji organizuje Partnerstvo za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TEČ).

„Razgovarali smo o energetskoj bezbednosti i o tome kako da budemo samodovoljni, odnosno da proizvodemo iz sopstvenih izvora dovoljne količine energije za svoje potrebe. Ovde su bili zvaničnici SAD, Eropske komisije i zemalja zapadnog Balkana i postoje zemlje, poput SAD, koje imaju iskustva i od kojih možemo mnogo da naučimo kada je reč o energetskoj tranziciji“, rekla je ministarka.

Dodala je da je cilj da budu razmotrene sve opcije za srpsku energetiku 2040. i 2050. godine.

„Imamo najbolji zakonodavni okvir, i kada je reč o obnovljivim izvorima energije i kada govorimo o unapređenju energetske efikasnosti, a ono što je sledeći korak jesu investicije“, istakla je Mihajlovićeva.

Navela je da je Srbija ove godine počela radove na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom.

„Želimo da budemo povezani sa svim državama u regionu, i sa Rumunijom, i sa Severnom Makedonijom i Hrvatskom, jer od toga koliko ćemo biti ujedinjeni i povezani zavisiće energetska, ali i nacionalna bezbednost“, ocenila je ministarka i dodala da je regionu potrebno povezivanje i u visokonaponskoj mreži.

Kazala je i da se razgovaralo o svim opcijama koje će pomoći da se održe i unaprede stabilnost i bezbednost u energetskom sektoru, jer od toga zavise ekonomska, finansijska i politička stabilnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.