U trendu

Prirodne katastrofe koštale osiguravače 76 mlrd $ ove god

CIRIH – Prirodne katastrofe, poput požara koji su opustošili delove Sjedinjenih Država i rekordan broj uragana u Atlantiku, koštale su svetsku industriju osiguranja 76 milijardi dolara tokom 2020. godine, saopštila je danas švajcarska osiguravajuća kuća Svis Re.

To je za 40 procenata više u odnosu na 2019. godinu, kada je ovaj ceh iznosio 54 milijarde dolara, procenjuje ova reosiguravajuća kompanija, prenosi Rojters.

Ako se tome doda još sedam milijardi dolara šteta od nesreća koje je izazvao čovek, onda ukupni gubici industrije osiguranja iznose 83 milijarde dolara, što ovu godinu čini petom najskupljom od 1970, dodaje se u saopštenju.

„Rats gubitaka je bio vođen rekordnim brojem jakih konvektivnih oluja – grmljavine sa tornadima, poplave, gradonosne nepogode i šumski požari u SAD“, navodi Svis Re.

U Kaliforniji, Oregonu i državi Vašington, u više od 800 požara izgorelo je blizu šest miliona hektara šume, uništavajući hiljade građevina, što je pokrenulo milijarde zahteva za naplatom šteta od osiguranja.

Sezona uragana u severnom Atlantiku donela je 30 oluja koje su osiguravače koštale 20 milijardi dolara na ime isplate obeštećenja, precizira Svis Re.

Predviđa se da će klimatske promene pogoršati situaciju i povećati broj takvih događaja, jer vlažan vazduh i globalni porast temperature stvaraju ekstremnije vremenske uslove, dodaje se u saopštenju.

„Kao i kovid-19, klimatske promene će biti ogroman test globalne otpornosti. Ali, dok kovid ima vremenski rok u kojem se očekuje završetak epidemije, klimatske promene nemaju, a izostanak ‘ozelenjavanja’ globalnog ekonomskog oporavka će povećati troškove društvene zajednice u budućnosti“, izjavio je Žerom Žan Hegeli, glavni ekonomista u Svis Re Grupi.

Napomenuo je da njegove procene gubitaka od nesrećnih događaja nisu obuhvatile zahteve za naplatom osiguranja povezane s kovidom-19, za koje će im, kaže, biti potrebno znatno više vremena nego što je uobičajeno za procenu i evidentiranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.