U trendu

Privatne firme na drugom okruglom stolu o kineskoj ekonomiji

Drugi okrugli sto o kineskoj ekonomiji čiji je domaćin bila novinska agencija Sinhua, prikazao je razvoj kineskog privatnog biznisa, sektora punog vitalnosti i od suštinskog značaja za drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Tokom razgovora, Bai Đingvei, suosnivač firme Ćitan tehnolodži iz Čengdua i Džou Džen, predsednik kompanije Guangdžu Hesin instrument komentarisali su potencijal i izazove privatnog sektora, uz priče o Hangdžou Vahaha grupi i međunarodnom trgovinskom tržištu Jivu podeljene na ekranu.

Ove privatne firme i trgovačko tržište nude uvid u milione izvanrednih privatnih preduzeća u zemlji koja su inspirisala mnoge svojim pričama o bogatstvu.

Slede neke osnovne informacije o firmama i tržištu pomenutim u diskusijama:

– Hangdžou Vahaha grupa

Nekada školska firma, Hangdžou Vahaha grupa je gigant za hranu i piće. Osnovana 1987. godine, kompanija je postala vodeće preduzeće sa 81 proizvodnom bazom i više od 180 podružnica, koje zapošljava skoro 30.000 ljudi.

U nedavno objavljenom izdanju 500 najvećih kineskih privatnih preduzeća za 2023., grupa je ponovo bila na listi, sa ukupnim operativnim prihodom od 51,2 milijarde juana (oko 7,13 milijardi američkih dolara) u 2022.

„Za kineske preduzetnike je od suštinskog značaja da budu patriotski nastrojeni, da kontinuirano inoviraju i da brinu o zaposlenima“, rekao je osnivač grupe, 77-godišnji Zong Ćinghou. „Samo na ovaj način privatne firme mogu napredovati“, dodao je.

– Međunarodno trgovinsko tržište Jivu

Jivu, nekada osiromašen okrug, izrastao je u središte globalne trgovine sitnom robom.

Međunarodno trgovinsko tržište Jivu, najveće svetsko tržište sitne robe, radi sa preko 2,1 milion vrsta robe koje stižu do oko 230 zemalja i regiona širom sveta.

Svake godine više od 560.000 kupaca iz inostranstva poseti Jivu, a grad ugošćuje preko 15.000 trgovaca iz više od 100 zemalja i regiona.

Da bi se bolje zadovoljila potražnja stranih kupaca i dobilo više porudžbina, tržište radi na podizanju kvaliteta robe, unapređenju inovacija i produbljivanju integracije onlajn i oflajn, osiguravajući da ime „svetskog supermarketa“ i dalje sija.

– Guangdžou Hesin instrument

Kompanija Guangdžou Hesin instrument, pionir u domenu masovnih spektrometara, brzo raste dok Kina obećava da će unaprediti naučno-tehnološke inovacije. Osnovana 2004. godine, kompanija je dobavljač vrhunskih proizvoda masovne spektrometrije, kao i relevantnih usluga testiranja.

Sa više od 200 patenata za masovnu spektrometriju, jedna je od retkih kompanija na svetu koja poseduje osnovnu tehnologiju masovne spektrometrije visoke rezolucije u vremenu trajanja.

„Ostanimo fokusirani na naše glavne zadatke i držimo se inovacija je uvek bio naš glavni prioritet“, rekao je Džou Džen, predsednik Hesina.

– Ćitan tehnolodži

Kompanija Ćitan tehnolodži, Čengu je visokotehnološko preduzeće koje se fokusira na razvoj tehnologije sekvenciranja nanopora. Kompanija je 2020. razvila prvi kineski sekvencer gena nanopora.

Bai Đingvei, suosnivač kompanije, rekao je da je kineska politička podrška zdravstvenom sektoru podstakla privatna ulaganja u ovaj sektor i da je važan faktor iza brzog razvoja sektora u poslednjih pet do 10 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar