U trendu

Privreda Srpske povećala dobit, smanjila gubitak u 2020.

BANJALUKA – Privreda Republike Srpske je, sudeći po podacima prikazanim u finansijskim izveštajima preduzeća za 2020, imala bolji ukupan rezultat u godini korone nego u 2019, piše Srpskainfo.

Privredna društva su prošle godine povećala ukupnu zaradu i smanjila ukupan gubitak. Tako je neto dobit privrednih društava lani ukupno iznosila oko 1,9 milijardi KM (971,45 miliona evra), što je za oko 76,5 miliona KM (39,11 miliona evra) više nego godinu pre.

S druge strane, gubitak je manji za čak 43,4 odsto i na kraju prošle godine iznosio je oko 343,6 miliona KM (175,67 miliona evra).

Finansijske izveštaje o poslovanju u 2020. godini predalo je 10.296 privrednih društava registrovanih u Republici Srpskoj.

„Sve je tačno“, kaže Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske, za Srpskainfo.

Napominje, međutim, da je uporedna, 2019. godina, bila negativna po svim poslovnim parametrima, počevši od smanjenog fizičkog obima proizvodnje do pada izvoza i uvoza.

Dodaje da su finansijske rezultate privrednih društava analizirali u Privrednoj komori RS, te da je iz finansijskih izveštaja evidentno da su srednja i velika preduzeća imala dobre poslovne rezultate, a pod „dobrim“ podrazumeva da nisu imala neke značajnije padove, veće od deset odsto.

„Dakle, srednja i velika preduzeća su uspešno prebrodila krizu“, ističe Ćorić.

Nažalost, mala preduzeća, uglavnom ona koja zapošljavaju između 10 i 20 radnika, imala su značajnije padove. Reč je uglavnom o uslužnim delatnostima poput trgovine i ugostiteljstva.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvom kvartalu prošle godine zabležen je rast BDP-a od 1,5 odsto, dok je u preostala tri bio pad, a najmanji je bio u poslednjem tromesečju, minus 2,4 odsto, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.