U trendu

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija vode ove godine firme na 19 svetskih sajmova

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) će ove godine više stotina domaćih kompanija odvesti na 19 najprestižnijih svetskih sajamskih smotri, najavljeno je danas.

U ponudi su i tri nova sajma – vina, hrane i gejming industrije – u aprilu Vinitaly u Veroni, u junu Foodex Saudi u Rijadu i Gamescom u Kelnu, koji će se održati krajem avgusta, saopštila je PKS.

Firme prehrambenog sektora spremaju izvoznu ponudu za četiri sajma u februaru: Prodexpo u Moskvi, Fruit Logistica u Berlinu, Biofach u Nirnbergu i Gulfood u Duabiju.

U martu je Nemačka domaćin Sajma vina i alkoholnih pića Prowein, Dizeldorf i Embedded World, Nirnberg, sajma integrisane elektronike, dok će u aprilu osim na Vinitaly, kompanije iz Srbije izlagati i na Hannover Messe, sajmu industrijske tehnologije.

U maju su Međunarodni sajam privrede u Mostaru i robnih marki PLMA u Amsterdamu.

Rukovodilac Centra za sajmove u PKS Jovanka Ćalina je rekla da je najviše interesovanja za sajmove iz prehrambene industrije i da je na tim manifestacijama najveći broj izlagača.

„Iako su u ponudi mnoge onlajn platforme koje povezuju kompanije i omogućavaju promociju proizvoda, izvozno orjentisane kompanije su više nego ikada zainteresovane za direktno učešće na sajmovima i za priliku da dođu do novih tržišta, kupaca i poslovnih partnera“, istakla je ona.

Podsetila je da je u 2022. godini PKS u saradnji sa RAS-om realizovala učešće srpske privrede na 13 međunarodnih sajmova i jednu poslovnu misiju -„Novo izvozno tržište Jordana“ – u okviru koje je održano preko 60 B2B sastanaka sa privrednicima Jordana.

„Na ovim sajmovima učestvovale su 224 srpske kompanije, a imale su skoro 6.000 sastanaka. Potpisano je 48 ugovora, a očekivana vrednost izvoznih poslova je skoro 60 miliona evra“, rekla je Ćalina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar