Privredni pad Slovenije 5,5 posto prošle godine

LJUBLJANA – Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) realno je pao za 5,5 posto 2020. u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je danas Zavod za statistiku.

Preliminarne procene pokazuju da je BDP manji za 46,3 miliona evra po tekućim cenama, što je pad od 4,3 procenta nominalno i od 5,5 posto realno u odnosu na 2019. godinu, izveštava agencija STA.

Podaci za poslednji kvartal 2020, pokazuju međugodišnji pad slovenačke ekonomije od 4,5 odsto.

Domaća potrošnja u Sloveniji je lani potonula za 6,5 procenata, povučena naniže uglavnom padom potrošnje domaćinstava od 9,8 posto.

Takođe je opala i eksterna tražnja, tako da je izvoz bio manji za 8,7 odsto, a uvoz za 10,2 posto. Najizrazitiji pad je zabeležen u sektoru usluga, gde su i izvoz i uvoz pali za oko 20 procenata pojedinačno. Istovremeno, izvoz robe je bio niži za 5,6, a uvoz robe za 8,9 posto.

Spoljnotrgovinski suficit je iznosio 4,6 miliona evra na kraju 2020, i veći je nego prethodne godine.

Što se tiče tržišta rada, u Sloveniji je prošle godine ukupno bilo zaposleno više od milion ljudi, ili za 1,0 posto manje nego 2019 godine. Zaposlenost je najviše opala u administrativnim i pomoćnim uslugama, proizvodnji i u industriji smeštaja i ugostiteljstva, navodi STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.