U trendu

Privredni rast evrozone usporio na 0,2% u prvom kvartalu

BRISEL – Ekonomski rast evrozone je u prva tri meseca ove godine bio sporiji nego što se očekivalo, jer je izbijanje rata u Ukrajini 24. februara pogodilo ekonomsku aktivnost, pokazali su današnji preliminarni statistički podaci.

Statistički zavod Evropske unije, Evrostat, saopštio je da je bruto domaći proizvod 19-članog monetarnog bloka u prvom tromesečju porastao za 0,2 posto na kvartalnom nivou, dok je u odnosu na isti period 2021. zabeležio rast od 5,0, procenata.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su kvartalni rast od 0,3 odsto.

Evropska komisija je, takođe, neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu prognozirala da će rast evrozone iznositi 0,3 procenta u prva tri meseca na kvartalnom nivou .

Prema podacima Evrostata, italijanska ekonomija je pala za 0,2 odsto u prvom tromesečju u odnosu na prethodna tri meseca. EK je februaru predviđala kvartali rast Italije od 0,3 posto.

Nemačka privreda je u prvom tromesečju porasla za 0,2 procenta, podbacivši takođe u odnosu na procene Komisije koja je očekivala ekspanziju od 0,4 posto, dok je Francuska zabeležila nultu stopu rasta, umesto 0,1 odsto koliko se procenjivalo u februarskim prognozama EK, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.