U trendu

Privredni rast Singapura 7,1 posto u trećem kvartalu

SINGAPUR – Privreda Singapura je u trećem kvartalu porasla po višoj stopi od prvobitno procenjene, zbog čega se vlada nada da će ukupan rast u 2021. godini biti oko 7,0 odsto.

Bruto domaći proizvod Singapura porastao je 7,1 posto u trećem kvartalu na godišnjem nivou, objavilo je danas Ministarstvo trgovine i industrije, prenosi CNBC.

To je bolje od prošlomesečne preliminarne procene rasta ovog ministarstva od 6,5 procenata međugodišnje, ali je sporije od stope privredne ekspanzije od 15,2 odsto međugodišnje, koja je zabeležena u drugom tromesečju.

Na kvartalnoj osnovi, prema desezoniranim podacima, singapurska ekonomija je porasla za 1,3 procenta u periodu jul-septembar 2021.

Ministarstvo trgovine i industrije je takođe revidiralo svoje procene rasta BDP-a za 2021. na oko 7,0 odsto u odnosu na prethodnu prognozu, kada je očekivalo rast u rasponu između 6,0 i 7,0 procenata.

Za narednu godinu, projektuje se rast od 3,0 do 5,0 odsto, saopštilo je ministarstvo.

U saopštenju se takođe upozorava da bi dugotrajniji poremećaji u lancima snabdevanja uz jači rast potražnje, kao i rastuće cene energenata, mogli da dovedu do daljeg povećanja inflacije.

Bazna inflacija u ovoj zemlji je dostigla 1,5 posto u oktobru na godišnjem nivou, što je njen najviši skok u poslednje skoro tri godine, pokazali su zvanični podaci objavljeni u utorak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.