U trendu

Privredni rast Slovenije 16,3% u drugom tromesečju

LJUBLJANA – Slovenačka privreda je zabeležila u drugom tromesečju međugodišnji rast od 16,3 posto, izvestio je danas Zavod za statistiku.

Rast bruto domaćeg proizvoda je u navedenom kvartalu bio vođen potrošnjom domaćinstava i bruto investicijama, prenosi agencija STA.

Bruto investicije u stalna sredstva porasle su u proseku za 19,2 odsto u odnosu na drugi kvartal 2020, a najviše su povećana ulaganja u mašine i opremu, za 43,2 procenta.

Potrošnja domaćinstava je zabeležila porast od 18,8 posto međugodišnje i premašila je nivo iz drugog kvartala pretpandemijske 2019. godine.

Zavod za statistiku je takođe revidirao svoju procenu pada BDP-a za 2020. godinu.

Prema novim podacima, prošlogodišnji slovenački BDP iznosio je 46,92 milijarde evra, što je realni pad od 4,2 procenta na godišnjem nivou. Prvobitno, u februaru ove godine, pad je bio procenjen na 5,5 posto.

Slovenački statističari su takođe izvestili da je u periodu april-jun uvoz skočio za 34,9 procenata u odnosu na lanjski drugi kvartal, dok je izvoz porastao 30,2 odsto.

Zbog većeg rasta uvoza od izvoza i nepovoljnijih uslova trgovine, doprinos spoljnotrgovinskog bilansa rastu BDP-a bio je negativan za 0,3 procentna poena.

Broj zaposlenih u Sloveniji iznosio je u drugom tromesečju 1,04 miliona ljudi, što je za 14.000 ili za 1,4 posto više nego u uporednom periodu 2020, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.