U trendu

Privrednici pozdravili mere i ukazali na probleme

BEOGRAD – Privrednici su danas na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić pozdravili uvođenje olakšica za zapošljavanje povratnika i stranaca od 1. marta i druge mere, ističući da će one biti značajna podrška za kompanije, među kojima su i one koje ulažu u istraživanje i razvoj.

Takođe su sugerisali i na neke od problema sa kojima se uočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Mere za razvoj inovativne privrede na sastanku sa privrednicma predstavila je premijerka Ana Brnabić, a prisustvovao je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Brnabić je rekla da su mere koje je donela Vlada Srbije važne za sve i mogu da pomognu svim privrednicima, bez obzira na veličinu njihovog bizinisa.

Ona se danas fokusirala na sedam mera, za koje kaže da su najbitnije i najkonkretnije, a za koje, navodi, privrednici nisu ni znali da su usvojene.

Brnabić je kazala da je važno da privrednici koriste sve mere, a da će Vlada Srbije nastaviti da radi na unapređenju poslovnog ambijenta.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger rekao je da su u toj kompaniji svesni prednosti svih predloženih mera i počastvovani što će olakšice moći da koriste i samim tim više ulažu u istraživanje i razvoj.

To će dovesti još kompanija u Srbiju, koje se bave delokrugom istraživanja i doprineti ubrzanju novih kreativnih ideja, istakao je on.

Pojedini privrednici tom prilikom ukazali su na to da su im podsticaji prethodnih godina u velikoj meri pomogli, ali su istakli i probleme oko logistike i carine zbog kojih su prinuđeni da za manje narudžbine čekaju i po četiri, pet dana.
Savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović rekao je da je krajem 2018. godine izmenjen pravilnik zahvaljujući čemu kompanije u Naučno- tehnološkom parku i druge naučne institucije za sredstva za istraživanje i razvoj mogu dobiti odobrenje u roku od 24 sata i da će se razmotriti kako taj mehanizam može da se primeni za dalje potrebe istraživanja i razvoja.

Nenad Stamenković, predstavnik kompanije Tipteh, ukazao je na problem usled kojeg ta kompanija ne može da dobije dozvolu za gradnju odnosno proširenje kapaciteta u Vrčinu.

„Tu smo kupili objekat i želeli smo da podignemo još jedan sprat, ali se plan u međuvremenu izmenio i deo prostora ispred nas u međuvremenu je postao deo autoputa. Ne možemo da dobijemo dozvolu za gradnju i pozivam vas da dođete i upoznate se sa našim problemom“, rekao je on.

Ističe da već sada razmišljaju da zbog tog problema razvojni centar premeste u Sarajevo.

„Nadam se da ipak to možemo da rešimo, taj metar puta, kako bi smo ovde zapošljavali dodatno ljude i ostali u Srbiji“, rekao je Stamenković.

Premijerka je obećala da će sa svojom timom doći u tu kompaniju i videti šta može da se uradi po tom pitanju.

Neki od privrednika ukazali su na problem sa plaćanjem toplog obroka u nekim firmama i ocenili da je potrebno dalje smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

Premijerka je kazala da se postepeno već radi na smanjenju poreza, da će se sa time nastaviti i dalje, ali da je važno voditi računa da se time ne ugrozi fiskalna stabilnost.

Nataša Todorović iz kompanije Denex, član Poreskih savetnika Srbije, pohvalila je mere i istakla da su one podsticajne.

Ona je, međutim, navela da pojedini korisnici u praksi imaju problem u vezi sa kašnjenjem u slanju finansijskih izveštaja zbog, kako kaže, tehničkih problema portala APR-a.

Pojedini privrednici predložili su da se pokrene poseban portal na kome bi mogli svakodnevno da postave pitanja, a predsednik PKS Čadež rekao je da u okviru PKS funkcioniše biznis info servis gde se odgovori mogu dobiti za svega nekoliko minuta.

Čadež je nakon predstavljanja mera i razgovora, pozvao privrednike da daju svoje predloge i da koriste sve resurse koje su im na raspolaganju.

Zahvaljujući merama podrške razvoju inovativne privrede možemo računati na transformaciju i da budemo deo 30 najinovativnijih privreda u svetu, poručio je on.

Takođe je naveo da je cilj današnjeg skupa bio da se vidi kako se može pomoći i podstaći razvoj inovativne privrede.

(Tanjug)