U trendu

Privrednici pozdravili nove sporazume u okviru Mini Šengena

SKOPLJE – Privrednici iz Srbije pozdravili su danas najavu potpisivanja novih sporazuma u okviru regionalne inicijative „Mini Šengen“ koji će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada.

Takođe, rekli su Tanjugu da im regionalni ekonomski forumi, kao što je forum koji će sutra biti održan u Skoplju u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije Zorana Zaeva i Edija Rame puno znače i da očekuju sklapanje novih poslova sa privrednicima iz tih zemalja.

Vukašin Petković iz kompanije Nektar kaže da već sarađuju sa privrednicima u Severnoj Makedoniji, kao i da u toj zemlji imaju i proizvodnju.

„Prisustvujemo istorijskom skupu privrednika tri zemlje, važno nam je da smo prisutni u što većem broju i da dobijamo jedno liberalno tržište, kao i da imamo jedinstveno tržište kada je reč o protoku robe i radne snage. Nama je važno da smo ovde da možemo da ojačamo naše partnerstvo sa kompanijama sa kojima već poslujemo, ali i da steknemo neki novi vid saradnje. Tako ćemo biti konkurentniji i u regionu i u EU“, naveo je on.

Kako kaže, najviše im znači to što će dobiti jedinstveni sistem radne snage, što će povećati mogućnost zapošljavanja i dobijanje radnih dozvola.

Nenad Nikolin iz firme Fraktal dimenžn iz Beograda kaže da su njihovi brendovi već prisutni u celom regionu, ali da im učešće na sutrašnjem forumu puno znači, jer će pokušati da prošire saradnju i uspostave nove kontakte i poslove u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

„Sutra ćemo donirati za učesnike foruma ‘zelene maske’ koje se prave u Srbiji. Očekujemo da ćemo upoznati ljude i da ćemo napraviti dogovore i poslove i u Severnojo Makedoniji i Albaniji“, dodao je Nikolin.

Na regionalnom ekonomskom forumu će biti potpisana tri dokumenta: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, zatim Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB i Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB.

Predsednik Srbije će sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati sutra na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

U Skoplju će biti održan veliki poslovni foruma koji će okupiti oko 350 kompanija sa ZB, a očekuje se više od 400 bilateralnih sastanaka privrednika.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.