U trendu

Privrednici Štajerske traže partnere, u igri kargo linija

BEOGRAD – Projekti u dualnom obrazovanju, partnerstva u zelenoj transformaciji i energetskoj tranziciji, te infrastrukturno povezivanje sa EU biće i dalje u fokusu saradnje srpske i austrijske privrede, a svemu bi doprinelo otvaranje nove železničke kargo linije do Graca, istaknuto je danas na poslovnom forumu Srbija – Štajerska u Privrednoj komori Srbije.

Kako bi se dodatno učvrstili dobavljački lanci u regionu, što je posebno važno u uslovima globalnih kriza, austrijski privrednici zainteresovani su za nove investicije i otvaranje kompanija u Srbiji, navodi se u saopštenju PKS.

Interesovanje postoji i za uspostavljanje nove kargo železničke linije između Srbije i Austrije preko Zagreba i Graca.

Direktor Sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović rekao je da Srbija postaje sve interesantnija za austrijske i druge evropske kompanije koje žele da imaju svoje dobavljače mnogo bliže, što je jeftinije i sigurnije.

„Tu Srbija i Zapadni Balkan predstavljaju strateški važnu tačku u Evropi“, ocenio je on.

Potpredsednik Privredne komore Štajerske koja okuplja 80.000 kompanija Herbert Riter kazao je da je važno da austrijska privreda postane nezavisnija od udaljenih lanaca dobaljača kako bi mogla da nastavi da raste i trguje.

On smatra da je modernizacija železničke infrastrukture i formiranje nove rute kargo transporta između Srbije i Austrije značajno za dalji rast međusobne trgovine.

„Trenutna veza koja ide preko Budimpešte je prenapregnuta i zato je potrebno uspostaviti novu saobraćajnu konekciju između Srbije i Austrije“, rekao je Riter.

Austrija je među 15 najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije kada je u pitanju trgovina robom a među 10 u trgovini uslugama, naveo je Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

„Čak 400 austrijskih kompanija ima predstavništvo i poslovno je aktivno u Srbiji, a zapošljavaju čak 22.000 ljudi“, rekao je on.

U prošloj godini zabeleženo je 154 miliona evra investicija iz Austrije, i to najviše u sektor telekomunikacija.

Ekonomska savetnica Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije Erika Teoman-Brener istakla je da trgovina između Srbije i Austrije postaje sve više izbalansirana.

Ministarka ekonomije Štajerske Barbara Ejbinger-Midl ukazala je na značaj poslovne saradnje dve zemlje, dobru saradnju univerziteta, kao i u sferi kulture.

U okviru poslovnog foruma, predstavljeni su privredni potencijali Srbije i Štajerske, održan stručni simpozijum „Green Energy Day“ i B2B susreti između kompanija iz oblasti IT-a, logistike, potencijalnih dobavljača austrijskih kompanija u našoj zemlji kao i predstavljanje turističke ponude austrijske pokrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.