U trendu

Privrednici u Srbiji više strahuju od nestašice struje i gasa nego od njihovog poskupljenja

Privrednici u Srbiji rekli su danas da više strahuju od nestašice struje i gasa nego od poskupljenja tih energenata i smatraju da je povećanje cena do deset odsto realno.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srdjan Drobnjaković rekao je za Betu da privrednici traže pre svega da država obezbedi redovno snabdevanje energentima i da se cene povećavaju postupno.

„Nestašica bilo kog energenta nanela bi veće troškove zbog zaustavljanja proizvodnje i novog pokretanja nego povećanje cena do deset odsto, što bi bilo podnošljivo“, rekao je Drobnjaković.

Vlada Srbije usvojila je početkom juna ove godine zaključak kojim je Elektroprivredi Srbije (EPS) preporučila da do 31. avgusta 2022. godine ostane ista cena za rezervno snabdevanje po ceni od 97,50 evra po megavat satu (MWh), bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je i prihvaćeno. Početkom godine „preporučena“ cena od 75 evra po MWh i za kupce na komercijalnom tržištu, tim zaključkom, ostala je ista do 31. avgusta ove godine.

Predsednik Sbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će „gledati da povećanje cene struje i gasa ne ide preko deset odsto“ za stanovništvo, a o ceni za privredu se nije izjašnjavao. Fiskalni savet je ocenio da bi cenu struje trebalo povećati i za privredu i za stanovništvo od 15 do 20 odsto.

Drobnjaković je rekao da privrednici smatraju i od prošle godine predlažu da se sa poskupljenjem struje ide postepeno i da budu uključeni u razgovore o odredjivanju cene za privredu.

„Naš predlog je da se povećanjem cene struje ide postepeno u dužem vremenskom roku da bi privrednici imali vremena za prilagodjavanje“, rekao je Drobnjaković.

Dodao je da bi značajnijim poskupljenjem električne energije za privredu, pored malih preduzeća bili pogodjeni i veliki sistemi i grane u kojima je medju najvećim troškovima izdatak za potrošenu struju, a medju njima je hemijska industrija, IT sektor i trgovinski centri.

Vlasnik mlekare „Spasojević“ u Bajinoj Bašti Radomir Spasojević rekao je da je realno da struja za privredu poskupi deset odsto jer je sve poskupelo mogo više, pa čak i drvo iako je domaći resurs.

„Važno je da ima struje jer mi nemamo alternativni energent, a veliki smo potrošači struje i sada nam je mesečni račun oko 1,2 miliona dinara“, rekao je Spasojević.

I kada bi struja poskupela deset odsto, taj energent bi, prema njegovim rečima, bio relativno jeftin jer „država subvencioniše proizvodnju“.

Dodao je da njegova firma ima agregat u slučaju kraćih nestašica struje koju kupuje od EPS-a, ali da je kilovat iz agregata značajno skuplji.

„Struja iz agregata se ne isplati“, rekao je Spasojević.

Vlasnik firme „Metalika“ koja proizvodi metalne proizvode Zoran Volf rekao je da bi poskupljenje od deset odsto bilo prihvatljivo u odnosu na cene repromaterijala i sirovina.

„Povećanje cene struje za deset odsto ne bi bilo veliko kada se poredi sa poskupljenjem bakra čija je cena veća za 40 odsto. Sada su nam veći problem cene sirovina od cena energenata“, rekao je Volf.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar