U trendu

Priznanje za Komercijalnu banku Banja Luka

BEOGRAD – Komercijalna banka Banja Luka dobitnik je prestižnog priznanja „Zlatni BAM“ za najveći procentualni rast depozita i kredita u prošloj godini u Bosni i Hercegovini.

To priznanje dodeljuje renomirani finansijsko-poslovni magazin „Banke & Biznis“, saopšteno je iz Komercijalne banke.

„Priznanje potvrđuje da građani BiH prepoznaju našu banku kao stabilnog i pouzdanog partnera, i značajno je kako za menadžment i zaposlene, tako i za klijente i poslovne partnere“, rekao je u intervjuu za Glas Srpske Boško Mekinjić, predsednik Uprave Komercijalne banke Banja Luka.

Mekinjić se zahvalio Nadzornom odboru banke na punoj podršci koju je pružao u realizaciji planiranih ciljeva i istakao da je Komercijalna banka Banja Luka prošle godine povećala iznos depozita i kredita za više od 45 odsto i po tom osnovu zasluženo dobila ovu nagradu.

„Ostvarena je vrednost aktive od 461 milion konvertibilnih maraka, uz stopu rasta od 37,23 odsto. Rekordno ostvarena dobit pre oporezivanja iznosila je 2,315 miliona KM“, rekao je Mekinjić.

Adekvatna selekcija i politika odobravanja zahteva niskog nivoa kreditnog rizika su, kako dodaje, omoguhili kvalitet portfolija meren značajno nižom stopom NPL-a u odnosu na prosek bankarskog sektora BiH, uz stopu pokrivenosti NPL-a sa ispravkama vrednosti NPL-a iznad 80 odsto.

„Pokazatelj adekvatnosti kapitala na kraju 2018. godine od 20,47 odsto najbolje pokazuje da je banka, uz sve ostale pokazatelje poslovanja, istovremeno održala adekvatnu kapitalizovanost“, dodao je Mekinjić.

Po svim pokazateljima, prošla godina je bila najuspešnija poslovna godina za Komercijalnu banku Banja Luka, a ove godine, banka je značajno unapredila i povećala obim poslovanja i time ojačala svoju poziciju na finansijskom tržištu, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.