U trendu

Problemi poljoprivrednika – nestabilne cene, manjak pijaca. . .

BEOGRAD – Nestabilnost i nepredvidivost cena, manjak pijaca, nedovoljna tražnja, nedostatak mehanizacije i radne snage najčešći su izazovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači sa teritorije opština Lebane, Surdulica i Vlasotince.

To je rezultat analize koju je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), a koja je pokazala i da je tržište pretežno lokalno, pri čemu samo 10 odsto proizvođača svoje proizvode prodaje izvan mesta boravka, a svega dva odsto izvozi svoje proizvode u inostranstvo.

Reč je o analizi koju je NALED sproveo za potrebe projekta prekogranične saradnje „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ koji realizuje u tri pomenute opštine i dve opštine u Severnoj Makedoniji.

Uz pregled potreba proizvođača, analiza nudi i set preporuka za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje su predstavljene na današnjem sastanku NALED-a sa rukovodstvom Lebana, Surdulice i Vlasotinca, saopštio je NALED.

Kako je istaknuto, unapređenje konkurentnosti u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, kao i diverzifikacija dohotka i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima dva su ključna stuba preporuka u okviru projekta.

Prvi uključuje ulaganja u sredstva za rad, marketing i preradu proizvoda, kao i uspostavljanje i jačanje poljoprivrednih udruženja, dok se drugi temelji na podsticanju ekonomskih aktivnosti na selu, podršku mladima, uvođenje i sertifikaciju kvaliteta hrane, organskih proizvoda i drugo.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da kroz ovaj projekat žele da pošalju drugačiju poruku o pomenutim i svim lokalnim samoupravama u Srbiji koje se kategorizuju kao nerazvijena područja. „Kao što smo imali priliku da vidimo, istina je drugačija – sve tri opštine su posebne, raspolažu specifičnim resursima, autentičnim proizvodima, netaknutom prirodom i drugim potencijalima koji nisu dovoljno prepoznati i promovovisani. To možemo zajedno da menjamo, za početak brendiranjem ovih proizvoda koji su ogledalo vaših opština“, rekla je Jovanović.

Poručila je da uz finansijsku i stručnu podršku, vlasinski med, vlasotinačke rukotvorine ili povrće iz Lebana imaju kapacitet da postanu prepoznatljiv lokalni brend.

U saopštenju se navodi da nešto manje od 40 odsto proizvođača svoje proizvode plasira na pijacama, dok oko trećinu radije bira direktni kontakt sa kupcima.

Dodaje se da je da je, pored obezbeđivanja mogućnosti da prošire prodaju na druga tržišta, cilj projekta da se podsticajne mere posebno usmere na razvoj proizvoda po kojima su ovi krajevi poznati i tako stvori šansa za brži razvoj.

Savetnica u kabinetu ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština Slavka Mitričević je rekla da u Srbiji, prema poslednjim podacima, postoje 44 nerazvijene opštine, a da ih je najviše na jugu.

„Cilj svih nas je da popravimo demografsku sliku, zadržimo mlado stanovništvo i stvorimo nova radna mesta u nerazvijenim i devastiranim podrujčima“, rekla je Mitričević.

Projekat je identifikovao tri perspektivne oblasti u navedenim opštinama, a zamenik predsednika opštine Surdulica Miloš Radoičić je istakao da će po preporuci NALED-a raditi na unapređenju proizvodno-preradnih kapaciteta u sektorima pčelarstva i šumskih proizvoda.

Za istu meru opredelio se i predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović i to u oblasti povrtarstva i izrade tradicionalnih rukotvorina sa lokalnim motivima.

Saglasan u ovom stavu bio je i savetnik u službi za lokalni ekonomski razvoj Lebana Nenad Jovanović koji je istakao da će se opština posvetiti razvoju proizvodnje povrća.

U saopštenju se navodi da će lokalne administracije u okviru projekta dobiti ekspertsku podršku za osmišljavanje podsticajnih mera u odabranim oblastima, te da je pomoć obezbeđena i za poljoprivrednike – obuke za pokretanje biznisa, promocija i povezivanje na tržištu.

Projekat prekogranične saradnje „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ finansira se sredstvima Evropske unije i pored tri opštine u Srbiji uključuje i Staro Nagoričane i Kumanovo u Severnoj Makedoniji.

Projekat sprovodi NALED u partnerstvu sa udruženjem žena „Ruža“ iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje „MIR“ iz Skoplja i civilnim centrom „AktivUm“ iz Kumanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar