U trendu

Procena Mudija za kreditni rejting potvrda dobrih rezultata

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije agencije Mudi (Moody’s) poruka investitorima i domaćoj javnosti da je vladina ekonomska politika ispravna i da su privreda i finansije sada dovedeni do nivoa održivosti i daljeg rasta.

Rejting agencija Mudi popravila je juče izgled za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa stabilnog na pozitivan i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou od Ba3.

„Kreditni rejting ukazuje na sposobnost jedne države da na vreme servisira svoje finansijske obaveze. Odgovorna fiskalna politika koju vodimo, uravnotežen budžet, odlučno držanje javnog duga, kao i precizno definisanje fiskalnih pravila, dovešće nas do daljeg smanjenja rizika zemlje, pada kamatnih stopa za državu i privredu, i tako do još većeg kreditnog rejtinga, kao i privrednog rasta“, rekao je Mali.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je podsetio da je Srbija od 2015. potpuno neutralisala zaostatak u odnosu na uporedive zemlje i da zasluge za to pripadaju ekonomskoj politici koja je vodila ka obaranju fiskalnog deficita i smanjenju javnog duga.

„Potvrdu da je reč o ispravnom putu, dalo je i međunarodno tržište. Srbija je danas u mogućnosti da se zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu po povoljnijim uslovima, s kamatnom stopom koja ne odstupa bitno od one koju dobijaju uporedive zemlje centralno-istočne Evrope. Potvrdu toga dala je i nedavna emisija desetogodišnjih evroobveznica po kamatnoj stopi od 1,5 odsto godišnje, što je višestruko manje od stope po kojoj smo se zaduživali prethodnih godina“, rekao je Mali.

Ministar je istakao i da se nastavlja sa usklađivanjem domaćih propisa sa evropskom regulativom, kao i sa unapređenjem uslova domaćeg tržišta kapitala, čime će se dodatno podstaći investicije, a s druge strane biti još predvidljiviji i sigurniji za ulaganja“.

Mali je naglasio da će najavljeni investicioni projekti dati dodatni impuls i da će se tako kroz izgradnju ključne infrastrukture, pružiti podsticaj privrednom rastu u srednjem roku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.