U trendu

Procvat poljoprivrede daje vitalnost okrugu Guangsi

Među gomilama sadnica, nekolicina meštana u okrugu Hepu, u južnokineskoj autonomnoj oblasti Guangsi Džuang, plete stabljike mlade biljke Pachira aquatica, zvane drvo novca, vešto ih oblikujući u atraktivne oblike.

„Otac me je naučio ovoj tehnici još kada sam bio dete, sada mogu da završim jedan komad za deset sekundi i zaradim preko 300 juana (oko 42 američka dolara) dnevno“, rekao je Vu Zuoje, stanovnik sela Dadžuangđiang od „post-90-ih“.

„Sezona pletenja može da traje osam meseci godišnje, a ostatak vremena takođe mogu da pomognem oko sadnica i rezidbe kako bih zaradio više novca“, dodao je Vu.

U Hepuu, selo Dadžuangđiang je dobro poznato „imućno selo“, piše Sinhua.

„Ljudi iz našeg sela ne moraju da napuštaju svoj rodni grad da bi tražili posao, jer imamo posao sadnje drveta novca“, rekao je Džang Baoju, partijski sekretar sela.

Skoro sve porodice koje žive u Dadžuangđiangu sada uzgajaju biljku Pachira aquatica. Do kraja 2023. godine, selo je imalo 4.800 mu (320 hektara) površine za sadnju drveća, sa godišnjom vrednošću proizvodnje koja je prelazila 100 miliona juana, naveo je Džang.

Sadnja drveća novca pruža uvid u napredak poljoprivrednog razvoja Hepua. Zahvaljujući brdovitom i primorskom terenu, okrug Hepu poslednjih godina razvija ruralnu industriju sa karakterističnim lokalnim osobinama.

U demonstracionoj bazi za uzgoj morskih pataka u selu ĆunDžu u Hepuu, na hiljade pataka se uzgaja radi jaja.

Kada se more podigne, plima nosi sitnu ribu i škampe. Za kratko vreme se modernizovanim ekološkim vodotocima preusmeravaju na dvadesetakribnjaka na obali i postaju obrok za morske patke.

„Za nas su pačja jaja ‘zlatna jaja'“, rekao je Džong Šengćing koji radi  u bazi. Jaja će se zatim transportovati u radionicu u okrugu nakon sakupljanja.

Nakon kiseljenja, pečenja i pakovanja, jaja će postati poznati domaći specijalitet – ukiseljena jaja od morske patke. Bazu su zajedno izgradili selo Ćundžu i kompanija za preradu hrane Hetianbaolong. To ne koristi samo seljanima već i širem poslovanju sa jajima od morske patke.

„U prošlosti smo kupovali pačja jaja direktno od seljana za proizvodnju“, rekao je Long Haiđun, izvršni direktor iz Hetianbaolonga. Međutim, različit kvalitet i ograničena količina jaja otežavali su poslovanje kompanije.

Sada sa bazom možemo svakodnevno dobijati visokokvalitetna jaja od morske patke kako bismo održali operativnu stabilnost, rekao je Long.

Pored poslovanja sa jajima od morske patke, okrug Hepu je nastojao da razvije svoju pomorsku ekonomiju promovišući akvakulturu kao što je uzgoj ribe. U 2023, ukupna količina proizvoda iz vode u okrugu Hepu dostigla je 509.400 tona, što je povećanje od 3,54 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kroz podršku ruralnim industrijskim projektima i talentima, Hepu je unapredio svoju poljoprivrednu industriju i pružio više mogućnosti za zapošljavanje za svoje stanovnike, rekao je Pan Siaoven, direktor Biroa za poljoprivredu i ruralna pitanja u Hepuu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.