U trendu

Prodanovic: Prerada jadarita jeste nova, ali je testirana

BEOGRAD – Mineral jadarit u Jadru jeste nov i proces njegove prerade je inovativan, ali se sastoji od niza poznatih postupaka koji se rade po svetu, pri čemu smo sagledali sve moguće rizike i zadatak je i nas i države da obezbedimo da se svi procesi vode na siguran način, izjavila je generalna direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović.
Ona je na četvrtom otvorenom sastanku koji je ova kompanija danas organizovala, navela da oprema koja će se korisititi nije nova, da su svi pojedinačni procesi ispitani, a njihova kombinacija, koja jeste inovativna, je testirana.

Prema njenim rečima nijedno postrojenje u svetu nema ovakav mineral i ne proizvodi bornu kiselinu, natrijum sulfat i litijum karbonat kao finalne proizvode.

„Kombinacija koraka je omogućila da se efikasnost tog procesa poboljša, temperature obrade smanje i sve to doprinosi da proces bude ekološki prihvatljiviji. Zato je bitno da se proces prerade jadarita ne poredi sa drugim procesima formiranja litijum karbonata“, naglasila je Prodanović.

Istakla je da ne spori da postoje uticaji ove prerade na životnu sredinu, ali je naglasila da će oni biti kontrolisani.

„Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja će uskoro biti predmet javne rasprave pružiće sve podatke o tome kako planiramo da projektujemo i realizujemo ovu investiciju“, rekla je Prodanović.

Navela je da je cilj kompanije da bude otvorena i podeli sve informacija sa zainteresovanom javnošću zbog čega je organizovan i današnji sastanak za koji se, pošto je održan onlajn prijavilo više od 70 učesnika.

Takođe i da sarađuju sa meštanima, uspostave partnerstvo sa njima i da sa lokalnom zajednicom poboljšaju stanje puteva, pomognu izgradnju škola, zdravstenih ustanova i slično.

Prodanović je navela i da imaju dobru saradnju sa lokalnom zajednicom ali da neke ekološke organizacije ne žele da razgovaraju sa predstavnicima kompanije.

Viša korporativna savetnica za borate i litijum Marijanti Babić je odgovarajući na pitanje ko radi supervizorski nadzor nad realizacijom projekata, počev od projektovanja, preko tehnologije do izgradnje, rekla da se projekat sprovodi u skladu sa svim propisima Srbije.

„Kompanija će ispunjavati sve propisane uslove, a postoje i internacionalni kao i standardi naše kompanije koji su u nekim delovima i stroži od domaće zakonske regulative“, navela je Babić.
A na pitanje „zašto će se ruda prerađivati u Srbiji što ne bi moglo da se radi više nigde u svetu“ odgovorila je da se mnoge zemlje u svetu u poslednje vreme trude da iznađu način da podstaknu dalju proizvodnju i lanac prerade obave u svojoj sredini.

Sve to da koncentrat litijuma ne bi izlazio iz njihove zemlje na dalju preradu u neku drugu zemlju,a to je prema njenim rečima, najčesće Kina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.