U trendu

Prodat čuveni stan u Njujorku, evo koliko sleduje Srbiji

Države sukcesori bivše SFRJ su u Njujorku potpisale ugovor o prodaji rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenue za ukupno 12,1 milion dolara. Toliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku prvi je ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rezultat je velikog angažovanja svih država sukcesora u poslednje dve godine, te predstavlja značajan uspeh za sve strane, navodi se u saopštenju.

U ovom procesu je Srbija, kao država koordinator za prodaju ovog objekta, imala vrlo aktivnu ulogu i od prodaje ove nekretnine pripalo je 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolara, ukazuje Ministarstvo.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cene (12,1 milion dolara), u skladu sa postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 dolara) – koji su, takođe, raspodeljeni između svih država sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Imajući u vidu da je ove troškove sve vreme plaćala Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Srbiji.

Plaćanje ovih troškova bilo je nužno da bi se rezidencijalni stan sačuvao u vlasništvu bivše SFRJ, te je njihovo redovno izmirivanje od strane Srbije doprinelo da države sukcesori uopšte imaju mogućnost da raspolažu ovom imovinom – a što je prepoznato i od strane svih država sukcesora.

Prodajom ove nepokretnosti ostvariće se i direktna ušteda u budžetu Srbije za 2018. godinu u iznosu od 108.745,00 dolara – za koliko će se smanjiti aktuelna izdvajanja Ministarstva spoljnih poslova na ime troškova pomenutog tekućeg održavanja.

Pomenuti stan bio je prazan od 1992. godine, kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN – zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju.

Njegova specifičnost se ogleda i u tome da je u pitanju tzv. korporativno vlasništvo, odnosno nije u pitanju „klasično“ pravo svojine na nepokretnosti – već vlasništvo koje se ogleda kroz posedovanje 960 deonica u „Park-71st Corporation“, koliko je imala bivša SFRJ.

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ (Stalna misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju), napominje se u saopštenju.

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija konačno na putu da reši pitanje rezidencije u Njujorku, odnosno stana koji je, kako kaže, zaključan devedesetih godina.

Dačić je na skupštinskom Odboru za spoljne poslove, gde je predstavio izveštaj o radu, rekao da Srbija mesečno plaća troškove u visini od 15.500 dolara.

„Pošto smo u sukcesiji, moraju sve zemlje da se slože. Stan je bio na licitaciji, (dobijeno je) oko 12 miliona dolara. Oko 3,2 miliona dolara treba prvo nama da vrate što smo plaćali troškove, kao i 39 odsto, odnosno oko 3,5 miliona dolara ćemo dobiti od prodaje tog objekta u Njujorku“, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar