U trendu

Profit Nasdaka pao 10 posto u drugom kvartalu

NJUJORK – Kompanija Nasdak je saopštila danas da je zabeležila pad profita u drugom tromesečju od 10 odsto usled rasta troškova, iako su prihodi porasli pošto su se trgovci okrenuli proizvodima vezanim za investiranje kako bi prevazišli volatilnosti na tržištu.

Nasdak, operater istoimene berze, izvestio je da su ukupni operativni troškovi porasli za 2,3 procenta, otprilike kao i kod drugih finansijskih kompanija koje trpe inflatorne pritiske, što je rezultat troškove vezanih za povećanje naknada i beneficija za zaposlene, prenosi Rojters.

Neto dobit kompanije je u periodu april-jun iznosila 307 miliona dolara, ili 1,85 dolara po akciji, u poređenju sa 341 milion dolara, ili 2,05 dolara po akciji pre godinu dana.

Na Nasdak berzi je bilo u drugom tromesečju 38 listiranja kompanija koje prvi put izlaze na tržište kapitala, tzv. Inicijalnih javnih ponuda (IPO), naspram 135 flotacija u istom periodu prošle godine.

Na globalnom nivou, u drugom kvartalu je bilo 305 IPO-a na kojima je prikupljeno 40,6 milijardi dolara, što je za 65 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, prema podacima revizorsko-konultantske kompanije Ernst.Jang.

S druge strane, prihod kompanije je porastao za 6,0 procenata na 893 miliona dolara, vođen prvenstveno rastom od 10 posto u sektoru kroporativnih rešenja, koji se pored ostalog bavi razvojem tehnologija za borbu protiv finansijskog kriminala i savetodavnim uslugama u oblasti društveno odgovornog i održivog poslovanja (ESG).

Nasdak je najavio prošlog emseca da planira preuzimanje kompanije Metrio, provajdera ESG softvera, ali nije otkrio vrednost te kupovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar