U trendu

Proglašene Žene preduzetnice 2022. godine u regionu zapadnog Balkana

TIRANA – Titulu Žena preduzetnica godine u regionu zapadnog Balkana za 2022. godinu ponele su Marijana Gligorić, Snježana Köpruner, Dhurata Thanasi Daneri, Mirjana Babić, Elki Shehu, Zagorka Blaževska, proglasilo je Veće za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RČ) na svečanosti u Tirani.

V.d. šefice Programskog sektora RČ Pranvera Kastrati sinoć je na proglašenju čestitala pobednicama, zahvalila se svim ženama u poslovnom svetu i dodala da su one te čije će aktivnosti ostati neizbrisive i utkane u put ka društvima jednakih mogućnosti, u kojima su, kako je rekla, žene osnažene.

„Ostaje činjenica da su žene na zapadnom Balkanu i dalje u mnogo nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce. Samo 50 odsto njih je aktivno na tržištu rada, u poređenju sa 71 odsto muškaraca. Zaposlene žene u regionu čine 42 odsto, a ako govorimo o mladim ženama, onda taj procenat pada na 15 posto“, rekla je Kastrati.

Kako se navodi u saopštenju RČ, ona je ukazala i na to da se većina žena u ovom regionu bavi poslovima koji se tradicionalno manje plaćaju, kao što su uslužne delatnosti, maloprodaja ili nega, dok u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici čine samo 14 odsto.

„Zato smo se mi u Veću za regionalnu saradnju pobrinuli da osnaživanje žena bude deo našeg glavnog programa i da na njemu neumorno radimo“, rekla je Kastrati.

Svečanost su sa Kastrati otvorili i zamenica gradonačelnika Tirane Anuela Ristani kao i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Albaniji Hubert Per.

RČ je ovu inicijativu pokrenulo prošle godine u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024. i programa ekonomskog osnaživanja žena s ciljem da se oda priznanje ženama koje su pokrenule i razvile sopstveni posao i doprinele novim i održivim radnim mestima za druge žene i muškarce u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.