U trendu

Proglašeni ovogodišnji dobitnici nagrade Blic preduzetnik, obratio se i Siniša Mali

BEOGRAD – List Blic i 3Banka danas su u prisustvu ministra finansija Siniše Malog i predstavnika Privredne komore Srbije proglasili pobednike zajedničke akcije Junaci mikro biznisa.

Prvu nagradu u izboru ovogodišnjeg Blic preduzetnika dobila je porodična firma Kvalitet Stamenković iz Svrljiga, drugu preduzetnička radnja Marko Stojanović, Guča, a treću Ravnogorac Meze Shop iz Mionice.

Čestitajući pobednicima ministar finansija Siniša Mali je istakao da je uz sve probleme koji su se u prethodnom periodu dešavali, današnji događaj najlepši od onih kojima je prisustvovao u poslednje vreme.

„Ulepšali ste i moj dan i sliku naše privrede i Srbije a sve zahvaljujući vašoj posvećenosti radu, porodičnim vrednostima i razvoju biznisa. Vi ste stub našeg razvoja i naša buducnost „, rekao je Mali i poželeo im uspeh.

Ukazao je da stalno govorimo o velikim fabrikama i da je dobro što ih imamo, ali kako je naveo trebalo bi da imamo što više malih firmi, jer su one najvažnija ćelija razvoja naše ekonomije.

„Za vas je najvažnije da znate da možete da se oslonite na svoju državu i da znate da ako budete imali problem da će država biti tu da vam pomogne. Sada nije kao nekada ranije kada su bile krize a nismo znali kako da se nosimo sa njima, sada smo stabilni smo, pomazemo i pomagaćemo i dalje“, obećao je ministar.

Istakao je da je cilj države da obezbedi stabilno, konkurentno i atraktivno poslovno okruženje, da zadrži i poveća životni standard građana Srbije.

Zato je, prema njegovim rečima, važna vest o povećanju plata i penzija, koju je pre dva dana najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer će to pomoći ne samo građanima da se izbore sa rastućom inflacijom nego će obezbediti i realan porast životnog standarda, kako bi potrošnja koja je veoma važan faktor rasta BDP-a nastavila da raste.

„Od toga i vi imate korist jer neko će te vaše proizvode da kupi i novcem koji će dobiti ne samo da će zaštititi svoj životni standard već i vama omogućiti razvoj“, naglasio je Siniša Mali.

Dodao je da će država nastaviti da kontroliše cene osnovnih životnih namirnica i energenata kao i da će nastaviti sa započetim reformama a sve u cilju obezbeđivanja stabilnosti i u budućnosti.
Direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić je istakla da PKS podržava preduzetnike i da u komori postoji i Parlament preduzetnika, kao najvisisi organ odlučivanja kada je reč o preduzetnicima.

Navela je da su oni organizovani kroz razne sekcije, kao i da se radi i na organizovanju preduzetnika po delatnostima.

„Tri su glavna pravca u našim aktivnostima vezanim za preduzetnike a to su edukacija, inovacije i digitalizacija, kroz koje se oni obučavaju na razne teme, podstiču da budu inovativni dok je digitalizacija neophodan uslov za postizanje konkurentnosti i održivosti na duži rok“, rekla je Simanić i pozvala prisutne preduzetnike da se pridruže radu PKS kroz neku od njenih sekcija.

Ove godine je tradicionalnom Blicovom akcijom „Blic preduzetnik“ bilo obuhvaćeno 100 firmi, a u finale je ušlo njih pet.

Kako su objasnili organizatori, ove godine su najuspešnije birali među onima koji imaju male poslove i zapošljavaju do pet ljudi.

Pobednička firma, Kvalitet Stamenković Svrljig, proizvodi kore, drugonagrađena preduzetnička radnja Marko Stojanović Guča bavi se kovanjem i izradom predmeta od metala, dok firma Ravnogorac Meze Shop iz Mionice, koja je osvojila treću nagradu, proizvodi suhomesnate proizvode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.