U trendu

Programeri: 82 odsto zadovoljno, plate i do tri prosečne

BEOGRAD – Čak 82 odsto programera je zadovoljno svojim poslom u Srbiji, a plate su im i do tri puta više od proseka u drugim sektorima, navodi se u istraživanju „Puls srpske IT zajednice“ koje je sproveo sajt HelloWorld.rs.

Odgovore je dalo 2.238 IT stručnjaka iz sektora sprecifičnog po brojnim benefitima poput fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće i privatnog zdravstvenog osiguranja.

Najviše IT-jevaca, skoro 40 odsto, je između 27 i 35 godina, a zatim slede starosne kategorije od 36 do 44 godine, odnosno od 22 do 26 godina.

Gotovo polovina IT stručnjaka ima više od pet godina radnog iskustva, a gotovo četvrtina između dve i pet godina iskustva.

Prema prebivalištu i mestu rada polovina IT-evaca je stacionirano u Beogradu, 17 odsto u Novom Sadu, a slede Niš i Subotica koji su se pojavili na mapi željenih destinacija za ovu struku.

Programeri u Srbiji više rade za strane kompanije – 55 odsto, dok ih je 45 odsto u domaćim kompanjiama.

Želju da promeni radno mesto ističe 58 odsto ispitanih, no oni ne traže aktivno posao, ali su zainteresovani za ponude, dok je svaki četvrti u potrazi za novim zaposlenjem.

Kod promene radnog okruženja najbitnija im je plata, a kao sledeći razlog navode rad u novim tehnologijama, pa izazovnije projekte, kao i bolji work/life balans.

Više od četvrtine programera navodi da zarađuje između 500 i 1.000 evra, nešto preko petine ih ima platu između 1.001 i 1.500 evra, dok se 14 odsto izjasnilo da zarađuje između 1.501 i 2.000 eura.

Svaki deseti programer se izjasnio da je u platežnom rangu između 2.001 i 2.500 evra, dok je svaki pedeseti u platnom rangu od 3.501 do 4.000 evra.

Uz visoke plate, programeri cene i dobar sistem beneficija. Omiljena im je fleksibilno radno vreme i, odmah posle toga, rad od kuće.

Gotovo četvrtina programera završila je srednju školu, najveći broj njih (35 odsto) ima samo osnovne studije, dok ih je sa masterom nešto preko petine.

Programeri navode da za sticanje novih znanja i veština najviše koriste onlajn kurseve, zvaničnu dokumentaciju i blogove/forume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.