U trendu

Proizvođaći se žale na nisku cena paradajza

Na leskovačkoj kvantaškoj pijaci, najvećem tržištu paradajza u zemlji, u poslednje dve nedelje povrtari iz Jablaničkog okruga prodaju 10 kilograma tog povrća u gajbici za 100 dinara, što je sedam dinara po kilogramu kada se odbije cena koštanja ambalaže.

Cena paradajza naglo je pala 12. jula kada se kilogram tog povrća prodavao za 50 dinara, a događale su se pre nekoliko dana i situacije da su proizvođači davali kupcima paradajz samo da bi izvukli novac za ambalažu, navode na pijaci.

Da je situacija ravna katastrofi slaže se i predsednik lebanske Mesne zajednice Cekavica Dragan Miljković, koji se boji da proizvođači iz njegovog sela ovog leta neće moći da nadoknade ni novac koji su uložili u zasade ovog povrća.

„Za razliku od prošle godine koja će ostati upamćena po sjajnoj ceni i odličnim prihodima od paradajza, ova naše povrtare može da odvede u bankrot“, tvrdi Miljković i dodaje da je izostao izvoz pre svega u Rusiju gde su meštani Cekavice plasirali svoj paradajz.

Sve ispod cene od 50 dinara po kilogramu proizvodnju čini nerentabilnom, naglasio je Miljković.

„Problem je nastao kada su se povrtari nakon uspešne prošle godine za paradajz masovno odlučili da naglo povećaju proizvodnju. To je dovelo do ovakve situacije, a država je sve mogla da spreči da ima razređene mehanizme u planiranju poljoprivredne proizvodnje“, rekao je za agenciju Beta jedan od najuspešnijih povrtara u leskovačkoj kotlini, Jovica Stojković iz Navalina.

On je ocenio i da će najviše koristi od svega ovoga imati veliki trgovinski lanci.

Stojković je rekao i da će drugi rod paradajza u septembru možda ublažiti štetu i omogućiti proizvođačima da bar završe na nuli ili sa manjim gubicima jer postoji zainteresovanost ruskog tržišta za kupovinu paradajza koji će tada biti spreman za prodaju.

„Za ovu mogućnost već sada se treba ozbiljno pripremati kako i ova šansa ne bi propala“, poručio je Stojković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.