Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

Analiza kvaliteta (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj pokazala je da kod više od polovine ispitanih postoji razlika u kvalitetu, da su razlike najveće kod hrane i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Nemačkoj.

Rezultati istraživanja potvrdili su opravdanost uverenja većine gradjana iz tzv. novih članica EU da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao gradjane drugog reda. 

Rezultate analize kvaliteta istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj danas su u Kući Evrope u Zagrebu predstavile hrvatska evroposlanica Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gros-Bošković (Gross-Bošković).

Gros-Boškovićeva je istakla da je uzorkovanje sprovedeno stručno i precizno, da su analize radile hrvatske akreditovane laboratorije a da je zaključke donela radna grupa stručnjaka koju je formirala HAH.

Istraživanje je pokazalo da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda, odnosno 15 odsto, nije nadjena razlika ni u kvalitetu, ni u ceni, navodi se u saopštenju iz kacelarije hrvatske evroposlanice.

Kod 54 odsto proizvoda utvrdjena je razlika u kvalitetu, dok je više od 60 odsto proizvoda bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Borzanov je navela da su npr. „Vudi“ (Woody) viršle od pilećeg i ćurećeg mesa na hrvatskom tržištu napravljene od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne sme označavati kao meso, dok je nemački proizvod od pravog ćurećeg i pilećeg mesa.

Ona je navela i primer „Hip“ (Hipp) dečije hrane sa pirinčom, šargarepom i ćuretinom gde proizvod namenjen hrvatskom tržištu sadrži znatno manje povrća a više pirinča od nemačkog.

Značajne razlike pronadjene su i kod „Nutele“ (Nutella), voćnog jogurta od jagode „Aktivija“ (Activia) i „Haribo hepi kola“ (Haribo happy cola) gumenih bombona.

Inače, to je prvo istraživanje kvaliteta proizvoda u EU koje je uključilo i neprehrambene proizvode.

Od pet testiranih neprehrambenih proizvoda, velike razlike su nadjene u kvalitetu deterdženta za rublje „Ariel“ koji u nemačkoj varijanti mnogo bolje pere na nižim temperaturama.

Deterdžent za nemačko tržište takodje je za oko 25 odsto jeftiniji od onog na hrvatskom tržištu.

„I ovo istraživanje, kao i ranija evropska, potvrdilo je opravdanost stava više od 80 odsto naših gradjana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao gradjane drugog reda. Moj posao je da EU radi za ljude, a ovi rezultati su veliki doprinos rešavanju tog problema na nivou EU“ rekla je Borzanova.

Kako je dodala, rezultati su već poslati evropskoj komesarki za zaštitu potrošača Veri Jurovoj.

Gros-Boškovićeva je istakla da je važno osigurati kriterijume koji će garantovati da razlike u kvalitetu ne budu diskriminišuće nego da su zaista odraz preferencija potrošača, razlika u prehrambenim navikama ili specifičnostima područja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.