U trendu

Proizvođači lekova u SAD počeli 2021. sa 500 poskupljenja

NJUJORK – Proizvođači lekova u Sjedinjenim Državama počeli su poslovanje u 2021. godini povećanjem cena za više od 500 proizvoda, prema analizi istraživačke kompanije 46bruklin objavljenom danas.

Kao razlog poskupljenja navode posrnulu prodaju pod uticajem pandemije kovid-19, koja je smanjila posete lekarima i potražnju za nekim lekovima, a vode i bitku protiv novih propisa Trampove administracije o snižavanju cena lekova, koji će, kažu, smanjiti profitabilnost ove industrije, prenosi Rojters.

Gro novih viših cena lekova, preko 300, odnosi se na kompanije poput Fajzera i GlaksoSmitKlajna.

Skoro sva povećanja su ispod 10 procenata, pri čemu medijan poskupljenje iznosi 4,8 procenata, što je neznatno manje u odnosu na prošlu godinu, navodi se u analizi 46bruklina. Analiza ove firme zasniva se na podacima iz Elzevijerove zlatne baze podataka o lekovima.

Rast cena lekova u SAD je znatno usporio od 2015. godine, kako sa aspekta procenta povećanja, tako i u pogledu broja obuhvata lekova.

Međutim, iz 46bruklina kažu da njihova analiza podataka Medikejda pokazuje da prosečna cena po brendiranom leku i dalje raste.

„S vremenom smo stigli dotle da smo izbacili jeftinije brendove napravljene za lečenje široke populacije zamenjujući ih skupim brendovima osmišljenim za lečenje manje populacije“, napisao je Erik Pečman, predsednik kompanije 46bruklin, dodajući da će nove cene lekova biti glavni pokretač američke niske inflacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.