U trendu

Proizvodjači mleka blokirali most u Šapcu, protest i u Mrčajevcima

Proizvođači mleka, nezadovoljni stanjem u mlečnom govedarstvu i najavljenim davanjima države blokirali su danas most u Šapcu, a organizovali su protest i u Mrčajevcima.

Stočari iz Šapca traže da premija za mleko bude 20 dinara po litru, a subvencija po grlu 40.000 dinara, preneo je RTS.

Njihov zahtev je i da se uvede minimalna otkupna cena mleka i kontroliše uvoz.

Prema rečima poljoprivrednika, most će biti blokiran do 15.00.

U Mrčajevcima u 13.00, stočari i proizvođači mleka započeli su blokadu raskrsnice ka Čačku, Kraljevu i Kragujevcu.

Proizvođač mleka Dejan Trajković rekao je ranije danas za agenciju Beta da poljoprivrednici ne odustaju od zahteva da država podigne premiju za mleko sa deset dinara po litru, na 20 dinara.

Kazao je da traže i da se povećaju subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara.

Prema njegovim rečima, traže da se donese i set urgentnih mera za normalizaciju proizvodnje mleka, a zatim i dugoročne mere.

„Nismo zadovoljni povećanjem subvencija po kravi sa 25.000 dinara na 30.000 dinara i premijom za mleko od 15 dinara koja je isplaćivana i prošle godine“, rekao je Trajković.

Dodao je da traže i da se domaća proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda zaštiti prelevmanima, umesto što je ta taksa uvedena samo na mleko od 15 dinara, što je prihvatljivo, ali ne i na kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, a morao bi biti, bar 350 dinara po kilogramu.

Uvoz mleka i mlečnih proizvoda, ne samo iz evropskih zemalja već i iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, prema njegovim rečima, morao bi biti zaštićen prelevmanima, jer mlekare imaju pogone u tim državama i mogu da ga uvoze bez ikakve zaštite.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je ranije najavila da će premija za mleko biti povećana sa 10 na 15 dinara, a subvencija po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara.

Resorna ministarka navela je i da će država pomoći poljoprivrednicima pri kupovini steonih junica.

Odlukom Vlade Srbije koja je počela da se primenjuje u ponedeljak, uvedeni su prelevmani na uvoz mleka 15 dinara po litru i uvezene tvrde sireve 30 dinara po kilogramu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.