U trendu

Proizvođači mleka danas protestuju u Šapcu i Mrčajevcima

Proizvođači mleka koji su nezadovoljni ishodom pregovora sa predstavnicima države oko visine premija i subvencija za mleko i krave, najavili su da će danas protestovati blokadom saobraćajnica u Šapcu i Mrčajevcima.

Proizvođač mleka Dejan Trajković rekao je danas za agenciju Beta da poljoprivrednici ne odsutaju od zahteva da država podigne premiju za mleko sa deset dinara po litru, na 20 dinara i poveća subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara.

„Tražimo da se donese set urgentnih mera za normalizaciju proizvodnje mleka, a zatim i dugoročne mere. Nismo zadovoljni povećanjem subvencija po kravi sa 25.000 dinara na 30.000 dinara i premijom za mleko od 15 dnara koja je isplaćivana i prošle godine“, rekao je Trajković.

Dodao je da proizvođači traže i da se domaća proizvodnja mleka i svih mlečnih proizvoda zaštiti prelevmanima, umesto što je ta taksa uvedena samo na mleko od 15 dinara, što je prihvatljivo, ali ne i na kačkavalj od svega 30 dinara po kilogramu, a morao i biti, bar 350 dinara po kilogramu.

Uvoz mleka i mlečnih proizvoda, ne samo iz evropskih zemalja već i iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, prema njegovim rečima, morao bi biti zaštićen prelevanima, jer mlekare imaju pogone u tim državama i mogu da ga uvoze bez ikakve zaštite.

Protest će početi u 13 sati, a biće blokiran most u Šapcu i raskrsnica Kraljevo – Čačak – Mrčajevci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.