U trendu

Proizvodjači mleka tražiće od ministarke smanjenje uvoza i minimalnu cenu od 80 dinara za litar

Predsednik Udruženja proizvodjača mleka iz Banata Vukašin Baćina izjavio je danas da će 1. februara na razgovorima sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković zatražiti uvodjenje kvota za uvoz mleka i minimalne otkupne cene mleka od 80 dinara po litru.

On je za Betu rekao da će od Tanasković zatražiti i da se premija za mleko poveća sa sadašnjih 10 na 20 dinara.

Na listi zahteva je i da se ugovori o zakupu državnog zemljišta produže za još deset godina.

Baćina je rekao da preradjivači smanjuju cenu mleka i da je Mlekoprodukt iz Zrenjanina, kome on prodaje mleko, za prvih 15 dana januara smanjio otkupnu cenu mleka sa 70 na 50 dinara.

„Glavni problem je kod Imleka koji je uvoznik mleka iz mlekare u Poljskoj i Madjarskoj i koji to mleko prodaje kao domaće jer je preko ambalaže za domaće mleko prelepio samo etiketu da potiče iz Poljske. Ta mlekara uvozi velike količine i stvara višak na tržištu dok ne obori otkupne cene i ne uništi do kraja domaće farmere“, rekao je Baćina.

Dodao je da je država zabranila izvoz domaćeg mleka, a dozvolila Imleku da uvozi, dok ne ugasi sve domaće farme krava, a tada će za mleko tražiti 300 do 500 dinara.

Baćina je rekao da domaći proizvodjači mleka prodaju taj proizvod u bescenje, a stočna hrana je, zbog prošlogodišnje suše, preskupa i nema je dovoljno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar