Proizvodni planovi nemačke industrije svedeni

MINHEN – Proizvodni planovi nemačkih industrijalaca su prekrojeni, pri čemu se indeks njihovih očekivanja za naredne mesece spustio u decembru na 4,5 poena sa novembarskog nivo od 5,6 poena, pokazuju rezultati najnovije poslovne ankete IFO instituta.

„Mada je slika u raznim industrijama vrlo različita, nekolicina njih planira smanjenje proizvodnje“, kaže IFO-v analitičar Klaus Vohlrabe, navodi se su saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Drastično je pao pokazatelj očekivanja u famaceutskoj industriji, koji je sa 36 poena u novembru potonuo prošlog mesca na samo šest bodova.

Automobilska industrija takođe planira smanjenje proizvodnje. Ovde je indeks u decembru pao na minus 21 poen sa minus jednog boda.

Najpesimističnija očekivanja su u decembru iskazali proizvođači kože i kožnih proizvoda, gde je pokazatelj iznosio minus 33 poena, kao i proizvođači odeće sa rezultatom od minus 40 poena.

S druge strane, u industriji nameštaja očekuju znatno povećanje proizvodnje. Njihov pokazatelj je porastao sa tri poena u novembru na 24 poena prošlog meseca.

Planovi proizvodnje u tekstilnoj industriji su takođe pojačani, a veliki optiimizam vlada i među proizvođačima računara, čija su proizvodna očekivanja ostala na nivou od 28 poena u decembru.

Što se tiče proizvođača pića, oni su za sada gurnuli na stranu planirano smanjenje proizvodnje. Njihov pokazatelj je skočio na minus jedan bod u desembru sa minus 21 poena u novembru. Slična situacija je registrovana i među proizvođačima hrane.

Nemački savezni zavod za statistiku trebalo bi kasnije danas da objavi podatke o industrijskoj proizvodnji u novembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.