U trendu

Proizvodnja uranijuma u Kazahstanu se odvija normalno

ALMATI – Kompanija Kazatomprom, najveći svetski proizvođač uranijuma, saopštila je danas da radi normalno i da aktuelni nemiri u Kazahstanu ne utiču na proizvodnju ili izvoz.

„Iskopavanje uranijuma ide po planu, nije bilo zastoja. Kompanija ispunjava svoje izvozne ugovore“, rekao je portparol Kazatomproma, prenosi Rojters.

Cene uranijuma su porasle nakon izbijanja nemira u toj zemlji, koji su prvobitno počeli zbog povećanja cena goriva, a u međuvremenu prerasli u političke proteste. Spot cene uranijuma su u sredu dostigle 45,5 dolara po funti (450 grama), što je najviši nivo od 30. novembra, prema proceni S&P Global Platsa.

Proizvodnja koja se pripisuje Kazatompromu predstavljala je približno 23 posto globalne proizvodnje primarnog uranijuma u 2020. godini, navodi se na veb stranici kompanije.

Akcije Kazatomproma koje kotiraju u Londonu pale su danas za skoro 5,0 procenata, na najniči nivo od kraja septembra, nadovezujući se na pad od 8,0 posto u sredu.

S druge strane, akcije drugih proizvođača uranijuma, kao što je kanadski Kameko, od početka ove godine su porasle za skoro 12 odsto.

Ranije danas, portparol Konzorcijuma kaspijski naftovod, grupe koja transportuje sirovu naftu iz te zemlje, takođe je saopštio da ta kompanija radi normalno, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar