U trendu

Projekat Južni tok ne postoji

Zvanični Kremlj negirao je navode o obnovi pregovora ruskih i bugarskih vlasti o projektu gasovoda Južni tok, preneo je danas Sputnjik.

Rusija neće nastaviti pregovore o izgradnji gasovoda Južni tok, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Sada, takav projekat ne postoji. On je obustavljen. Prema tome, ne postoji predmet za pregovore“, rekao je Peskov.

Izjava Peskova usledila je pošto je bugarski list Standard citirao izvore iz bugarske vlade koji su rekli da bi rad na Južnom toku mogao biti nastavljen za nekoliko nedelja.

Pres služba bugarskog saveta ministara saopštila je da bugarske vlasti nemaju informacije o mogućem obnavljanju pregovora s Rusijom o gasovodu Južni tok.

Krajem 2014. Moskva je otkazala izgradnju gasovoda koji bi prošao kroz Crno more, Bugarsku, Srbiju, Madjarsku i Sloveniju pa do Italije i Austrije.

Rusija je kao razlog otkazivanja navela nekonstruktivnu poziciju Evropske komisije koja je više puta ponovila da Južni tok ne ispunjava uslove Trećeg energetskog paketa EU koji zabranjuje proizvodjačima gasa da budu vlasnici nad gasnom inftrastrukturom, navodi Sputnjik.

Ruski list Izvestija danas je preneo da su pregovori izmedju Gasproma, ruskih i bugarskih vlasti o Južnom oku obnovljeni odmah pošto je Moskva otkazala izgradnju Turskog toka zbog pogoršanja odnosa s Anakarom pošto su ruski vojni avion na granici sa Sirijom oborile turske snage.

Izvestija navodi i da je Evropska komisija navela da je spremna da razmotri projekat Južnog toka pod uslovima koji su saglasni s Trećim energetskim paketom.

Da je projekat izgradnje gasovoda Južni tok „i te kako živ i aktuelan“, ocenio je i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.