U trendu

Projekat pomoći ugroženima u integraciji na tržište rada

BEOGRAD – U Srbiji će do sredine 2024. godine biti sproveden projekat koji bi trebalo da ugroženim a pre svega radno sposobnim primaocima novčane socijalne pomoći pomogne da se osposobe kako bi se integrisali na tržiste rada.

Reč je o projektu „Nova partnerstva i mogućnosti za inovativne i održive pristupe socijalnoj integraciji ugroženih grupa na tržište rada (NoVA)“.

Projekat se sprovodi kroz Program Evropske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije a vrednost donacije projektu koji bi trebalo da traje do 31. maja 2024. uz mogućnost produženja za pola godine, iznosi nešto više od MILION evra.

Glavne aktivnosti projekta biće sprovođene sledeće godine a ogledaće se u individualnom radu sa 300 korisnika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu koji će imati prilike da se osposobe za učešće na tržištu rada.

Otvarajući konferenciju posvećenu ovom projektu ministarka za rad Darija Kisić je istakla da je njegova suština da se kroz integrativan pristup svakom pojedincu nađe rešenje za njega.

„Cilj je da se kroz individualan pristup detaljno istraže potrebe, dosadašnje uočene prepreke, pojedinačna očekivanja korisnika i da se u skladu sa njima pojedincima pruži odgovarajuća podrška“, navela je ministarka.

Ona je istakla da su kroz strateška dokumenta države o zapošljavanju definisani reformski koraci kako da se ostvari rast zaposlenosti u zemlji, a da je u njihovom fokusu integracija socijalno osetljivih uključujući i radno sposobne korisnike primaoce novcane socijalne pomoći.

Prema njenim rečima, merama aktivne politike zapošljavanja lane su upravo iz ove kategorije 1.293 korisnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) uključena na tržište rada, kroz javne radove, subvencije za zapošljavanje i samozaposlavanje teže zapošljivih i slično.

Program će zajednički sprovoditi Ministarstvo za rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, Crveni krst Srbije, Institut za socijalnu politiku Slovenije.

Slovenački institut će omogućiti preuzimanje dobrih praksi i korišćenje iskustva iz jedne zemlje članice Evropske unije čija se reforma sistema socijalne zaštite pokazala uspešnom.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je istakao da će NSZ, kao jedan od partnera u realizaciji sprovoditi obuke za posao i druge mere radi podizanja nivoa zapošljivosti.

Prema njegovim rečima, na evidenciji NSZ se nalazi 57.000 radno sposobnih koji primaju novčanu socijalnu pomoć a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gradovima gde će se program sprovoditi, njih je 11.000.

„Njihova kvalifikaciona struktura je veoma loša, jer je njih 66 odsto bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama. Nepovoljna im je i starosna struktura, budući da je više od 40 odsto njih starije od 50 godina“, rekao je Martinović.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Martin Klauke je posebno naglasio neophodnost osposobljavanja i uključivanja mladih iz kategorije ugroženih na tržište rada, jer kako je rekao, taj proces je kako godine prolaze sve teže realizovati.

Važan segment projekta predstavljaće i detaljna istraživanja agencije IPSOS, koja će se raditi pre, posle i tokom trajanja individulanih mera sa korisnicima a na osnovu kojih će se meriti njegova uspešnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar