Projekat za bolju konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja

NOVI SAD – Projekat COMMON, vredan više od 603.000 evra, čiji je cilj jačanje konkurentnosti i doprinos razvoju poslovnog okruženja, predstavljen je danas na konferenciji u Skupštini AP Vojvodine.

Pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić istakao je da će realizacija tog projekta dati snažan implus razvoju tržišta rada i njegovom adaptiranju prema potrebama privrednih okolnosti.
„Uveren sam da ćemo uspešnom realizacijom ovog projekta doprineti tome da se putem skrininga i adekvatnih programa obuke podstakne proces prilagođavanja vrste i stepena obrazovanja tržišnim uslovima i na taj način obezbedi lakše i brže zapošljavanje u našoj ekonomiji, koja dugoročno iskazuje stabilan i stalan privredni rast“, rekao je Drakulić, piše u saopštenju Pokrajinske vlade.

Kako se dodaje, projekat COMMON za cilj ima jačanje konkurentnosti i doprinos razvoju poslovnog okruženja putem prekvalifikovanja i edukovanja radne snage čime će se smanjiti negativni efekti i broj nezaposlenih lica u regionu.

Tokom trajanja projekta, odnosno do aprila 2021. godine, planirano je sprovođenje istraživanja potreba tržišta rada, kao i identifikovanje nedostataka i potreba za obrazovnim programima.
Nakon toga, pojasnio je šef Odseka za za pripremu i sprovođenje ravojnih projekata Razvojne agencije Vukovara Davor Grabac, više od 200 osoba će kroz četiri radionice poslovnih veština, 10 motivacijskih radionica, četiri radionice ličnih veština i jedan ciklus karijernog savetovanja proći proces obuka i edukacija.
Te aktivnosti, navodi se u saopštenju, biće podržane i izrađenom prekograničnom e-platformom za razvoj znanja i veština potrebnih tržištu, gde će učesnici moći da se umreže u cilju razmene iskustava i targetiranja interesnih oblasti i zanimanja.

Projekat COMMON se finansira iz sredstava Evropske unije putem Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska, a partneri na tom projektu su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Razvojna agencija Vukovara i Učilište „Studijum“ u Vukovaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.