U trendu

Projekat za HE Brodarevo 1 i 2 biće ponovo na javnom uvidu

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da će projekat za gradnju hidroelektrana Brodarevo 1 i 2 na Limu biti stavljen na javni uvid i da se neće donositi nikakva rešenja bez saglasnosti lokalnog stanovništva.

Samir Tandir iz poslaničke grupe SPP – US S je postavio pitanje kakav je stav resornog ministarstva o izgradnji tih hidroelekrtana, pošto je sa obe strane Lima zaštićeno područje, a lokalna zajednica nije informisana šta će biti sa tim.

Brnabić je rekla da je više od 10 godina kandska firma razvijala taj projekat, ali je odustala zbog kompleksnosti i zato što projekat nije dobio ekološku dozvolu.

Kako je rekla, bilo je i problema sa Crnom Gorom, jer je ta zemlja izrazila zabrinutost zbog prekograničnog uticaja.

Brnabić je napomenula da je reč o hidroelektranama srednje veličine.

„Sada je to preuzeo domaći investitor, u junu ili julu prošle godine, bio je javni uvid, ali nije bilo velikog učešća jer je to bilo u doba korone“, rekla je Brnabić dodajući da bi zato trebalo ponoviti javni uvid kako bi bile više uključene zainteresovane strane.

Rekla je da je za što veću diverzifikaciju energetskih izvora, ali da životna sredina mora da bude na prvom mestu, kao i da će u narednim nedeljama obilaziti projekte koji se realizuju u oblasti zaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.