Prokuplje dodeljuje besplatna sredstva poljoprivrednicima

PROKUPLJE – Grad Prokuplje raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za poljoprivrednike, a visina novca koju dodeljuje lokalna samouprava iznosi 60 odsto od vrednosti investicije, objavljeno je na sajtu grada.

Kako se navodi, sredstva se dodeljuju za kupovinu poljoprivrednih mašina i opreme za stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, ratarstvo i druge namene.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić kaže da se podsticajna sredstva dodeljuju za veštačko osemenjavanje i investicije za poljoprivredna gazdinstava za sektor mleka, mesa, voća, grožđa, povrća, cveća, pčelarstva, održivo korišhenje poljoprivrednog zemljišta i sufinansiranje kamata.

Ističe da su konkursom predviđena i podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike u ruralnom području od 18 do 40 godina starosti.

Tonić navodi i da prvi put podsticajna sredstva mogu da dobiju i poljoprivrednici za kupovinu opreme za proizvodnju alkoholnih pića, vina i rakije.

Osim sredstava koja se dodeljuju iz inostranih i nacionalnih fondova, na sajtu grada navodi se da je ovo peta godina kako se iz budžeta Prokuplja izdvajaju podsticajna sredstva namenjena za razvoj i unapredenje poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz budžetskog fonda Grada Prokuplja za poljoprivredu i ruralni razvoj, za ovu godinu planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara.

Konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava traje do 10. novembra, a pravo na dodelu imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu koja se nalaze na teritoriji Prokuplja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.