U trendu

Promet na grčkim aerodromima duplo veći u oktobru nego prošle godine

ATINA, 22. novembra (Tanjuig) – Međunarodni vazdušni saobraćaj ka Grčkoj dodatno je porastao u oktobru, na kraju letnje turističke sezone, pokazali su današnji podaci direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Broj dolazaka se u oktobru više nego udvostručo na 1,68 miliona putnika sa oko 742 hiljade godinu dana ranije, kada su korona mere ograničenja blokirale međunarodna putovanja, prenosi Rojters.

Grčka, u kojoj turizam čini oko jedne petine bruto domaćeg proizvoda, pretrpela je 2020. godine najveći pad vazdušnog saobraćaja u istoriji, pri čemu je broj dolazaka pao za čak 75 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Masovna kampanja vakcinacija i testiranja na kovid-19, omogućili su zemlji da u maju ove godine ponovo otvori granice za strane putnike, nadajući se rastu dolazaka od 50 posto u odnosu na pretkrizni nivo iz 2019, kada je zemlja dočekala rekordnih više od 30 miliona turista.

Ukupan promet na grčkim aerodromima porastao je za 69 odsto tokom deset meseci zaključno sa oktobrom, na oko 32 miliona putnika, ali je i dalje za 45,7 posto manji u odnosu na isti period 2019, pre izbijanja pandemije, pokazuju podaci regulatora za civilno vazduhoplovsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.