U trendu

Promet na malo i rast industrije u Kini iznad očekivanja

PEKING – Maloprodaja i industrijska proizvodnja u Kini porasli su u oktobru iznad očekivanja, pokazuju današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

Maloprodaja je prošlog meseca zabeležila rast od 4,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije, nadmašivši prognoze ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 3,5 odsto, a u odnosu na septembar je povećana za 4,4 odsto.

Rast prometa u trgovini na malo je utoliko značajniji ako se ima u vidu da je oktobar počeo neradno zbog proslave poslednjeg velikog državnog praznika u zemlji u tekućoj kalendarskoj godini. Međutim, značajni pokretači maloprodaje, kao što su kupovine automobila i odeće, u oktobru su registrovali pad na godišnjem nivou.

Industrijska proizvodnja je takođe premašila prognoze u oktobru sa stopom rasta od 3,5 procenata međugodišnje. U Rojtersovoj anketi je predviđano da će iznositi 3,0 odsto.

Od januara do kraja oktobra, investicije u osnovna sredstva su skočile za 6,1 odsto međugodišnje.

Veliki investitori u oblasti nekretnina poput Evergrandea već mesecima su na ivici litice zbog nelikvidnosti koja ih gura u mogući bankrot, što izaziva zabrinutost na globalnim tržištima zog potencijalnih posledica po drugu najveću svetsku ekonomiju. Sektor nekretnina čini oko jedne četvrtine kineskog BDP-a.

Cene stambenih jedinica u više od 50 od 70 velikih kineskih gradova pale su u oktobru u odnosu na prethodni mesec, saopštio je danas zavod za statistiku.

Uprkos padu cena nekretnina, koje čine najveći deo bogatstva domaćinstava, portparol Nacionalnog zavoda za statistiku, Fu Lingui, izjavio je da je tržište nekretnina u celini ostalo stabilno, napominjući da je registrovano povećanje prodate stambene površine.

Stopa nezaposlenosti u gradovima u Kini ostala je stabilna u oktobru u odnosu na prethodni mesec, na 4,9 procenata. Međutim, stopa nezaposlenosti populacije u dobi od 16 do 24 godine ostala je i dalje na visokih 14,2 posto, mada je neznatno skliznula u poređenju sa septembarskih 14,6 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.