Prosečna januarska plata u Crnoj Gori 530 evra

PODGORICA – Prosečna zarada, bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je u januaru 530 evra i bila je 0,6 odsto veća u odnosu na decembar 2020, prema podacima zavoda za statistiku, Monstata.

Prosečna januarska neto zarada je u odnosu na isti mesec prošle godine porasla za 1,1 odsto., prenosi veb sajt bankar.me.

Prosečna bruto zarada u januaru iznosila je 791 evro.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u januaru u odnosu na decembar prošle godine zabeležile rast od 0,3 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Najveći rast prosečnih zarada bez poreza i doprinosa na mesečnom nivou zabeležen je u januaru u građevinarstvi i administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima, za po 4,1 odsto.

“Rast je zabeležen i u sektorima snabdevanje električnom energijom 1,3 odsto, trgovina na veliko i malo 1,3 odsto, informisanje i komunikacije 1,1 odsto”, rekli su iz Monstata.

S druge strane, prosečne januarske neto plate su u odnosu na prethodni mesec pale u sektorima prerađivačka industrija za 8,5 odsto, poslovanje sa nekretninama za 3,1 odsto i usluge smeštaja i ishrane za 2,3 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.