U trendu

Protest ratara nezadovoljnih otkupnom cenom pšenice

POŽAREVAC – Poljoprivrednici iz Braničevskog okruga nezadovoljni najavljenom otkupnom cenom pšenice od 36 dinara danas su na sat vremena blokirali ulaz u Požarevac kod mosta na Velikoj Moravi, prenosi RTS.

Nezadovoljni poljoprivrednici okupljeni u Udruženju poljoprivrednika „Stig“ su istakli da je navedena otkupna cena niža nego u zemljama našeg okruženja i zatražili da država ukine zabranu izvoza pšenice.
Potpredsednik Udruženja „Stig“ Milan Marković je rekao da oni samo žele da se ukine zabrana izvoza, da se pusti da poljoprivrednici zarade ono što treba da zarade i da ih niko ne obavezuje da oni moraju da čuvaju socijalni mir u državi.

Predsednik „Stiga“ Nedeljko Savić je naveo da ratari shvataju situaciju i da je važno da se očuva socijalni mir što se postiže i time što ne skače cena pšenice i suncokretovog ulja, ali da su svesni da će to da se prelomi preko njihovih leđa.
U Ministarstvu poljoprivrede RTS-u je rečeno da imajući u vidu da je žetva pšenice za 15 dana, da cenu određuje jedino tržište, ali i da se istovremeno izvoz odvija, da nema razloga za takvu zabrinutost.

Očekuje se da će robne rezerve u narednim danima izaći sa ponudom za otkup novog roda pšenice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar