U trendu

Protest ratara nezadovoljnih otkupnom cenom pšenice

POÅœAREVAC – Poljoprivrednici iz Braničevskog okruga nezadovoljni najavljenom otkupnom cenom pÅ¡enice od 36 dinara danas su na sat vremena blokirali ulaz u PoÅŸarevac kod mosta na Velikoj Moravi, prenosi RTS.

Nezadovoljni poljoprivrednici okupljeni u UdruÅŸenju poljoprivrednika „Stig“ su istakli da je navedena otkupna cena niÅŸa nego u zemljama naÅ¡eg okruÅŸenja i zatraÅŸili da drÅŸava ukine zabranu izvoza pÅ¡enice.
Potpredsednik UdruÅŸenja „Stig“ Milan Marković je rekao da oni samo ÅŸele da se ukine zabrana izvoza, da se pusti da poljoprivrednici zarade ono Å¡to treba da zarade i da ih niko ne obavezuje da oni moraju da čuvaju socijalni mir u drÅŸavi.

Predsednik „Stiga“ Nedeljko Savić je naveo da ratari shvataju situaciju i da je vaÅŸno da se očuva socijalni mir Å¡to se postiÅŸe i time Å¡to ne skače cena pÅ¡enice i suncokretovog ulja, ali da su svesni da će to da se prelomi preko njihovih leđa.
U Ministarstvu poljoprivrede RTS-u je rečeno da imajući u vidu da je ÅŸetva pÅ¡enice za 15 dana, da cenu određuje jedino trÅŸiÅ¡te, ali i da se istovremeno izvoz odvija, da nema razloga za takvu zabrinutost.

Očekuje se da će robne rezerve u narednim danima izaći sa ponudom za otkup novog roda pšenice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.