U trendu

Pruga Stara Pazova – Novi Sad do novembra 2021.

ČORTANOVCI – Pruga Stara Pazova – Novi Sad, koja je deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta, biće završena do novembra 2021, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je danas, obilazeći radove na izgradnji vijadukta i tunela Čortanovci, istakla da je ulaganje u razvoj železnice sinonim za razvoj i napredak Srbije.

„Kad god se ulagalo u železnicu i Srbija se razvijala i tako je bilo u prethodnih više od sto godina. Znamo da se Srbija ubrzano razvijala krajem 19. veka, kao i sedamdesetih kad se gradila barska pruga, ali isto tako znamo i koliko su i Srbija i njena železnica stagnirale u prethodnih 20-30 godina, jer smo 2013 i 2014. zatekli pruge kojima se ide 10, 30 ili 40 kilometara na čas, što je posledica decenija neulaganja“, rekla je Mihajlović.

Obraćajući se novinarima posle obilaska radova, ona je istakla da je gradilište kod Čortanovaca uređeno, da postoji dobra i efikasna saradnja srpskih i ruskih kompanija.

“Sve se radi u skladu s ugovorom, kao što je bio slučaj i na drugim projektima na kojima je radio RŽD”, rekla je Mihajlović i dodala da je do sada ugovoren celokupan iznos ruskog kredita od 800 milona dolara, a da je do sada povučena oko polovina sredstava.

Kaže da smo još u grejs periodu po pitanju tog kredita i da je rok za nejgovo korišćenje ranije produžen do 2021. i da će sve biti povučeno, u skladu sa dinamikom radova.

Ona je dodala da je vrednost infrastrukturnih projekata tekućih i planiranih na teritoriji Vojvodine najmanje dve milijarde evra i da je sledeći sastanak zajedničke radne grupe Vlade Vojvodine i Ministarstva građevinarstva, saobraćja i infrastrukture zakazan za ponedeljak.

U ponedeljak će biti održan sastanak zajedničke radne grupe koju čine predstavnici pokrajine i Ministarstva građevine.

Mihajlović je podsetila da će naredne godine početi novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra, na primer, izgradnja pruge Novi Sad – Subotica, autoput Ruma – Šabac – Loznica, Fruškogorki koridor, autoput između Preljijne i Požege, prva deonica autoputa između Niša i Merdara na prvoj deonici Niš – Pločnik i drugi.

Obilasku radova, koje izvodi ruska kompanija „RŽD internešnel“, prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksadar Čepurin i pokrajinski premijer Igor Mirović.

Pokrajinski premijer Mirović je rekao da je ponosan što Vojvodina ima tako veliko gradilište u Sremu i da se već sada vidi da će se za tri-četiri godine najmanje dvostruko skratiti vreme putovanja između Beograda i Novog Sada zahvaljujući tom projektu.

“To će mnogo značiti i za razvoj Vojvodine i svih opština koje se nalaze na trasi pruge”, rekao je Mirović.

Kazao je da je u toku javna nabavka za pripremu projektne dokumentacije između od Novog Sada do Zrenjanina i Borče u Beogradu.

On očekuje da će do kraja oktobra biti izabran izvođač i da ćemo u ugovorenom roku, do kraja 2019, imati idejne projekte za sve deonice.

Dodao je da će uskoro biti potpisan ugovor za Fruškogorski koridor i da će uskoro početi izgradnja B i C bloka Kliničkog centra Novi Sad.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da izgradnja pruge pokazuje želju Vlade Srbije za napredak i da postoji dobra saradnja na realizaciji projekata između dve strane.

Generalni direktor RŽD Internešnel Sergej Pavlov je rekao da je to ogromno gradilište čak i za tu kompaniju i zahvalio Vladi Srbije na podršci.

„Postoji dobra saradnja i razumevanje problema, koji postoje na svakom gradilištu“, rekao je Pavlov.

On je kazao da svuda gde grade pruge, obnavljaju i škole, kao što je to slučaj sa školom „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima, u kojoj je kompanija RŽD Internešenel obnovila učionicu za ruski jezik i opremila je potrebnim nameštajem i opremom.

V.d. generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Mirobljub Jevtić je istakao da je deonica Stapa Pazlova-Novi Sad trenutno najveće gradilište u Evropi.

„Rok za završetak svih radova je novembar 2021. godine“, dodao je Jevtić.

Izgradnja vijadukta i tunela „Čortanovci“, na deonici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine, jedan je od najkrupnijih građevinskih poduhvata u ovom delu Evrope.

Radovi su počeli 11. avgusta 2017. godine. Izvođač radova je ruska kompanija „RŽD Internešnl“, a vrednost posla je oko 337,6 miliona dolara.

Grade se dve tunelske cevi, obe dužine od po 1,1 kilometar, kao i vijadukt dužine 2,9 kilometra i nosiće ga 58 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.

Nakon obilaska gradilišta u Čortanovcima, potpredsednica Mihajlović i ambasador Čepurin su sa predstavnicima ruskih i srpskih železnica posetili školu „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.