U trendu

Prva faza Kineskog sajma uvoza i izvoza zatvorena uz nove rekorde

Prva faza 133. Kineskog sajma uvoza i izvoza, Kantonskog sajma, zatvorena je u sredu u Guangdžouu, glavnom gradu kineske provincije Guangdunga, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Ovogodišnji sajam oborio je niz novih rekorda. Sajam je privukao kupce iz 229 zemalja i regiona, 1,25 miliona posetilaca i skoro 13.000 izlagača. Na Sajmu je izloženo više od 800.000 proizvoda.

U prvoj fazi izloženi su kućni aparati, vozila, automobilski delovi, mašine, hardverski alati, građevinski materijali, hemijski i energetski proizvodi.

Kućni aparati, elektronika za svakodnevnu upotrebu i informacioni proizvodi zauzeli su prva tri mesta po vrednosti transakcije. Kupci iz zemalja i regiona duž Pojasa i puta činili su više od 50 odsto ukupnih kupaca.

Kantonski sajam će trajati do 5. maja. Druga faza će se održati od 23. do 27. aprila za robu široke potrošnje, poklone i dekoraciju kuće, a treća faza obuhvata tekstil i odeću, obuću, proizvode za kancelariju, prtljag, medicinske i zdravstvene proizvode, kao i hranu.

Kantonski sajam prvi put je otvoren 1957. godine i održava se svake dve godine. To je važan pokazatelja za kinesku spoljnu trgovinu.

Lokalna carinska uprava je u utorak objavila da je spoljna trgovina provincije Guangdunga dostigla 1,84 biliona juana (oko 267 milijardi američkih dolara) u prvom kvartalu 2023. godine.

Istovremeno, izvoz Guangdunga zabeležio je rast od 6,2 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i dostigao je 1,22 biliona juana.

Ukupan uvoz i izvoz provincije, nakon perioda opadanja, u februaru je zabeležio rast za 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Spoljna trgovina u martu porasla je za 25,7 odsto.

Kao vodeća po spoljnoj trgovini, provincija Guangdung je postavila cilj spoljnotrgovinskog rasta od tri odsto u 2023. godini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.