U trendu

Prvi koncertni klavir opet u Kolarcu zahvaljujući MK grupi

BEOGRAD – Prvi klavir koji je u Zadužbini Ilije M. Kolarca još od otvaranja njenog zdanja 1932. godine bio glavni koncertni instrument, ponovo je stigao u svoj prvobitni dom, posle 33 godine, zahvaljujući pomoći kompanije MK Group.

U pitanju je koncertni klavir marke Blitner, na kojem su svirali najeminentniji pijanisti 20. veka, među kojima su Sergej Prokofjev, Artur Rubinštajn, Nikolaj Orlov, Nikita Magalov, Klaudio Arau i brojni drugi pijanistički velikani, saopštila je MK Group.

Naime, Kolarčeva zadužbina je pre više od tri decenije ustupila klavir tadašnjem hotelsko-apartmanskom kompleksu na Kopaoniku za organizovanje programa umetničke muzike, a sada je ovaj vredni muzički instrument vraćen svojoj matičnoj kući, zahvaljujući saradnji i podršci kompanije MK Group.

Tim povodom kompaniji je uručena zahvalnica.

„Imamo veliku sreću da danas kada slavimo krsnu slavu Ilije M.Kolarca i Zadužbine, možemo da izrazimo i zahvalnost našim prijateljima i partnerima. Danas takođe najavljujemo početak dugo očekivanog renoviranja zdanja Zadužbine. Kada tome dodamo i ovaj izuzetno emotivni momenat povratka našeg prvog koncertnog klavira svojoj kući, posebno se zahvaljujem MK grupi“, rekao je upravnik Kolarčeve zadužbine, na svečanoj ceremoniji Aleksandar Peković.

Generalni direktor MK Group Mihailo Janković je rekao da je to najlepši način da doprinesu obeležavanju 90 godina od otvaranja Kolarca.

„Izuzetna nam je čast što smo pomogli da se ovakav raritet velike vrednosti za srpsku kulturu ponovo nađe u Kolarčevoj zadužbini. Ovo je najlepši način da doprinesemo obeležavanju jubileja kada ovo zdanje slavi 90 godina od svog otvaranja“, rekao je Janković prilikom dodele zahvalnica, kada su sve zvanice mogle da vide izloženi koncertni klavir Blitner iz 1932. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.