U trendu

Prvi voz iz Kine stigao, odlična mogućnost za privrednike

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da je uspostavljanje železničke kargo linije između Srbije i Kine odlična prilika za domaće privrednike, ali i za privrednike u regionu.

Ministarka Mihajlović prisustvovala je danas, zajedno s predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i zamenikom ministra trgovine Kine Ćenom Kemingom, na železničkoj stanici u Novom Beogradu dolasku prvog teretnog voza iz Kine, kojim je iz grada Đinana u provinciji Šangdong dovezeno više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

„Otvaranje ove železničke kargo linije značajno je i zbog naših, ali i privrednika iz regiona, jer dobijaju mogućnost da izvoze svoje proizvode na kinesko tržište, ali i da uvoze robu iz Kine. Zahvaljujući dobrim odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, naša bilateralna i ekonomska saradnja je sve bolja”, istakla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je dodala da je železnički saobraćaj mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog, i izrazila zadovoljstvo što je Srbija deo globalne inicijative „Pojas i put”, u kojoj železnički saobraćaj zauzima jedan od centralnih vidova saobraćaja, čiji je deo i brza pruga od Beograda do Budimpešte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.