U trendu

Ptičji grip potvrđen kod labudova, uvedene mere

BEOGRAD – Prisustvo virusa pričjeg gripa potvrđeno je kod uginulih labudova na teritoriji Zemuna, u Borči i na lokaciji Kovilovo, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Radi se o pod-tipu kod divljih ptica H5N8, a prisustvo je potvrđeno kod labudova koji su na prostoru Zemuna uginuli 1. oktobra a u Borči i Kovilovu 6. oktobra.

Kako se navodi Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ove zarazne bolesti kod divljih ptica, da bi se ona suzbila i sprečilo širenje.

„Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od lokacija na kojima su pronađene uginule ptice“, navela je Uprava.

Navodi se da se avijarna influenca (ptičji grip) ne prenosi sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se prenese na domaću živinu.

Preventivne mere su aktivni i pasivni nadzor, kontrola zdravlja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima.

Uprava navodi da je, radi sprečavanja širenja, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama.

Dodaje se da je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

„Za vreme trajanja mera zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja“, saopštila je Uprava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar