Putin i Si u decembru otvaraju gasovod „Snaga Sibira“

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping učestvovaće u ceremoniji otvaranja gasovoda „Snaga Sibira“ u decembru putem video linka, saopštio je danas novinarima pomoćnik šefa Ruske Federacije Jurij Ušakov.

„Putin i Si Đinping će u decembru putem video konferencijskog mosta dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog gasa u Kinu preko istočnog kraka gasovoda“, rekao je Ušakov i dodao da dve zemlje uspešno sarađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi, prenosi agencija Tas s.

Gasprom i Kina su kao datum za zvanično puštanje u rad gasovoda „Snaga Sibira“ utvrdili 2. decembar, rekao je ranije ruskoj agenciji jedan izvor upoznat s planovima kompanije. Prvobitno je otvaranje gasovoda bilo planirano za 20. decembar.

Gasovodom „Snaga Sibira“ biće transportovan prirodni gas iz ogromnog nalazišta nafte i gasnog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta gasnog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu.

Takozvana istočna trasa gasovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Kinu u periodu od 30 godina. U maju 2014. godine, Gasprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali su odgovarajući ugovor o prodaji i kupovinama.

Gasprom je 29. oktobra saopštio da je završio punjenje gasovoda „Snaga Sibira“. Gas iz polja Čajanda je stigao do pogranične gasne merne stanice na području grada Blagovešćensk, što znači da je taj deo trase gasovoda spreman za početak isporuke gasa u Kinu, navodi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.