U trendu

Putin: Jedan deo Turskog toka mogao bi proći kroz Mađarsku

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ne odbacuje mogućnost da jedan kopneni deo gasovoda „Turski tok“ prođe kroz Mađarsku.

„Razmatramo mogućnost povezivanja mađarskih partnera na nove rute za transport ruskog gasa do Evrope. Ne odbacujem mogućnost da, nakon završetka Turskog toka, jedan kopneni deo tog gasovoda prođe kroz Mađarsku“, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Moskvi, prenosi ruska agencija Tas s.

„Tranzit ruskog prirodnog gasa do Evrope ide preko Mađarske. Podzemna skladišta na mađarskoj teritoriji obezbeđuju pouzdane i nesmetane isporuke gasa evropskim potrošačima, čak i u vreme najveće tražnje“, dodao je Putin.

Predsednik Rusije je naveo i da će ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom uskoro početi izgradnju dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Pakš, u Mađarskoj.

Rojters prenosi da je mađarski premijer Orban rekao novinarima da je postignut i dogovor o isporukama gasa za 2020. godinu.

Mađarska planira da proširi nuklearnu centralu Pakš i da izgradi dva ruska VVER-1200 reaktora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.