U trendu

Putin o značaju sporazuma o klimatskim promenama

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da sporazumi postignuti na platformi UN pružaju pouzdanu bazu za kontrolu emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kao i da je Rsija svesna svoje odgovornosti.

„Mi verujemo da univerzalni sporazumi postignuti na platformi UN pružaju pouzdanu pravnu osnovu za zajednički rad zemalja sa ciljem kontrole i smanjenja emisije gasova koji izazivaju globalno otopljenje“, naveo je Putin na virtuelnom samitu posvećenom klimi čiji su domaćin SAD, javila je agencija Tas s.

Putin je naglasio da je Rusija svesna svoje velike odgovornosti u ispunjenju međunarodnih obaveza u toj oblasti.

To se pre svega odnosi na primenu okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, Protokolu iz Kjota i Pariskom sporazumu, navodi Tas s.

Putin je naglasio da Rusija odlučno radi na stvaranju moderne zakonske regulative kako bi primenila kontrolu emisije ugljen dioksida i stimulisala njeno smanjenje.

Ruski lider je u svojoj godišnjoj poruci parlamentu među ostalim prioritetima pomenuo zadatak značajnog smanjenja štetnih emisija do 2050.

On je ukazao da je u odnosu na 1990. Rusija smanjila emisiju štetnih gasova u mnogo većoj meri nego ostale zemlje. Taj nivo je prepolovljen, sa 3,1 milijardi tona ugljen dioksida na 1,6 milijardi.

„To je rezultat fundamentalne reorganizacije ruske industrije i energetskog sektora, izvršene u proteklih 20 godina“, naveo je ruski lider, prenosi Tas s.

Rusija je zainteresovana za razvoj saradnje sa drugim zemljama u rešavanju akutnih globalnih pitanja, uključujući problem klimatskih promena, dodao je on.

„Želeo bih još jednom da naglasim da je Ruska Federacija iskreno zainteresovana za jačanje međunarodne saradnje u cilju traganja za efikasnim rešenjima problema klimatskih promena“, rekao je ruski lider.

On je dodao da se to takođe odnosi na sve druge akutne globalne probleme.

Prema njegovim rečima, rezultat ovog klimatskog samita trebalo bi da doprinese takvim naporima. Putin je takođe naglasio da globalni razvoj ne bi trebalo da bude „jednostavno samo zelen“, već i održiv u toku pune primene tog cilja.

On je dodao da to treba da važi za sve zemlje, bez izuzetaka.

„To bi, u skladu sa tim, trebalo da bude usko povezano sa postizanjem napretka u ključnim oblastima kao što su borba protiv siromaštva i smanjenje jaza među zemljama“, istakao je predsednik Rusije.

SAD su domaćin međunarodnog samita o klimi od 22. do 23. aprila na koji su pozvani lideri 40 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar